Hrčki kot hišni ljubljenčki: kako ustrezno poskrbeti zanje?

Hrčki spadajo med najbolj pogoste hišne ljubljenčke. Še posebej pogosti so tam, kjer so prisotni manjši otroci. Skrb za hrčka se zdi namreč marsikateremu staršu manj zahtevna, kot če bi se odločili za večjo žival. To sicer v veliki meri drži, vendar pa nikakor ne pomeni, da si lahko hrčka omislite na vrat na nos.


Tudi hrčki namreč zahtevajo kar nekaj pozornosti in nege, zato si boste morali vsakodnevno vzeti nekaj časa zanje. Dobro razmislite, ali si to res lahko privoščite, preden se spustite v situacijo, ki ji ne boste kos. Predstavljamo vam nekaj osnovnih navodil za ustrezno nego hrčkov.

Hrčki kot hišni ljubljenčki

Redno spremljanje zdravstvenega stanja

Zdravstveno stanje vašega hrčka bo sicer najlažje in najnatančneje ocenil veterinar, vendar je nujno, da ste tudi sami pozorni na morebitne spremembe. Opazujte, ali prihaja do sprememb glede hrčkovih prehranjevalnih navad in izločanja. Prav tako je pomembno, da se odpravite do veterinarja, če opazite, da je postal hrček nenadoma manj živahen ali da se je spremenila barva njegovih izločkov. Obisk pri veterinarju je smiseln tudi, če opazite, da je hrček močno shujšal ali da se je njegova telesna teža zelo povečala.

Pozorni bodite tudi na morebitne bulice na hrčkovem telesu in na spremembe njegove dlake. Včasih se denimo na dlaki pojavi prhljaj ali pa prihaja do povečanega izpadanja dlake. Še eden od opozorilnih znakov za to, da zdravstveno stanje vašega hrčka morda ni najboljše, je lahko njegovo prekomerno praskanje, žvečenje ali grizenje.


K rednemu spremljanju hrčkovega zdravstvenega stanja spada tudi pregledovanje smrčka, oči in ušes. Smrček mora biti rahlo vlažen, v kotičkih oči ne sme biti izločkov, ušesa pa morajo biti čista. Redno pregledujte tudi hrčkova usta ter bodite pozorni na morebitna znamenja bolezni in na prevelike zobe.

Hrčkovi zobje si zaslužijo posebno pozornost

Težave z zobmi so pri hrčkih še posebej pogoste, zato je pomembno, da ukrepate, če opazite kakršne koli znake za preplah. Hrčki morajo zaužiti dovolj vlaknin, poleg tega pa morajo imeti na voljo stvari, ki jih lahko grizljajo in si tako brusijo zobe, ki stalno rastejo. Če si hrček ne bo mogel brusiti zob, lahko pride do povečanega izločanje sline in upada apetita.

Bivalni pogoji, primerni za hrčke

Za hrčkovo kletko izberite mesto, kjer je temperatura čim bolj stalna. Položite jo nekam, kjer ne bo neposredno izpostavljena sončnim žarkom in radiatorjem ter vlagi. Čeprav se hrčki radi zatečejo v manjše prostore, kjer imajo občutek varnosti in dovolj miru za počitek, potrebujejo tudi prostor za telovadbo. Kletka naj bo tako dolga vsaj 60 in široka 30 centimetrov. Na voljo naj ima tudi pripomočke, kot so razne cevke in kolesa, namenjeni igri. Hrčki radi preživljajo čas tudi izven kletke, vendar pri tem poskrbite za njihovo varnost.

Zlati hrčki so običajno bolj samotarski, zato je najbolje, če so v kletki sami. Po drugi strani lahko pritlikave hrčke namestite v večjo kletko skupaj z drugimi hrčki. Tudi v tem primeru pa morate opazovati, kako se razumejo med seboj, in jih po potrebi ločiti.


Dno kletke naj bo posuto z lesnimi ostružki. Izogibajte se cedri in boru, saj lahko pride pri hrčkih do alergijske reakcije ob stiku z omenjenima vrstama lesa. Poskrbite tudi za redno čiščenje kletke, in sicer najmanj enkrat tedensko, hrčkovo stranišče pa praznite vsak dan. Hrčki imajo radi tudi papir, v katerega se zavijejo med spanjem, vendar ne uporabljajte časopisnega papirja, saj lahko črnilo prav tako povzroči draženje.

Prehrana hrčkov

Najbolje bo, če hrčke hranite s prehrano, namenjeno posebej njim, ki jo lahko kupite v specializiranih trgovinah. Tako bo hrček zagotovo dobil dovolj pomembnih hranilnih snovi. Hrček mora imeti vedno na voljo tudi svežo vodo, ki jo zamenjajte vsakodnevno. Pazite, da hrčka ne boste hranili s hrano, namenjeno drugim živalim, saj lahko vznemiri njegovo prebavo. Hrčkom lahko ponudite tudi manjše količine predhodno oprane zelenjave ali sadja. Najboljša izbira so jabolka, korenje, brokoli, hruške in zelje, izogibajte pa se agrumom, saj so prekisli. Hrčkom priboljškov ne dajajte prepogosto, saj se lahko zelo hitro prekomerno zredijo. Hrane prav tako ne zamenjajte nenadoma, saj lahko to privede do prebavnih težav.

Preživljanje časa s hrčki

Hrčki so sicer načeloma precej družabni, vendar jim stik z ljudmi ne ustreza vedno. Najbolj zanesljiv znak glede tega, ali hrčku vaše početje ustreza, je njegova telesna govorica. Omenili smo že, da hrčki potrebujejo predmete za grizljanje in brušenje zob. Če teh ne bodo imeli na voljo, se lahko lotijo tudi preprog in sedežnih garnitur.

Poskrbite, da bo imel hrček dovolj možnosti za igro, gibanje in raziskovanje, saj se lahko sicer začne dolgočasiti, kar lahko privede do vedenjskih težav. Hrčki zelo dobro skrbijo za svojo higieno, vendar jim je všeč tudi nežno božanje po trupu. To je še posebej pomembno pri hrčkih z daljšo dlako. Božanje hrčka vam daje tudi možnost, da preverite njegovo zdravstveno stanje, poleg tega pa bo okrepilo vez med vama.


VEČ VSEBIN: