»Hrčkanje«: kako premagati nezdravo potrebo po kopičenju stvari?

Ste že slišali za »hrčkanje«? Čeprav se zdi izraz zabaven in prikupen, pa je to v resnici poimenovanje za težavo, ki ima lahko zelo negativen vpliv na posameznikovo življenje. Nekateri ljudje so namreč skorajda bolezensko nagnjeni h kopičenju stvari, ki nimajo prave vrednosti. Pravzaprav lahko v določenih primerih zares govorimo o bolezni oziroma motnji, ki je sorodna obsesivno-kompulzivni motnji. Če je stanje zelo hudo, se težave verjetno ne boste mogli znebiti sami, ampak boste potrebovali ustrezno strokovno pomoč, obenem pa tudi podporo svojih bližnjih. V primeru da imate občutek, da nimate več pravega nadzora nad kopičenjem stvari, vam tako vsekakor svetujemo, da poiščete pomoč. Pri manj resnih oblikah »hrčkanja« pa lahko poskusite z nekaterimi ukrepi, ki so lahko zelo učinkoviti za premagovanje potrebe po kopičenju (večinoma povsem neuporabnih) predmetov.


Shranjevanje vseh predmetov

Začnite z majhnimi koraki

Načeloma ni dobro, da se poskušate vseh predmetov, ki ste jih morda kopičili dolga leta, znebiti naenkrat. Morda se vam sicer v določenem trenutku zazdi, da ste dovolj močni za to potezo, vendar se lahko kasneje pojavijo občutki hudega obžalovanja, žalosti in anksioznosti. Tako ni smiselno, da se prenaglite. Čeprav se boste tako sicer morda res znebili vse nepotrebne krame, pa je to lahko v psihološkem smislu prevelik šok. Raje se torej osredotočite na manjše korake, čeprav bo morda čiščenje stanovanja trajalo nekoliko dlje.

Obdržite le nekaj kosov iz posameznih »zbirk«

Hranite ogromno razglednic, kamnov, starih časopisov ipd.? Dobra rešitev v takšnih primerih je, da iz vsake »zbirke« izberete le nekaj kosov, ki so za vas še posebej dragoceni. Tako ne boste imeli občutka, da se v celoti odpovedujete spominom oziroma določenemu obdobju iz svoje preteklosti. Obenem pa vaše stanovanje ne bo povsem nasičeno s predmeti, ki nimajo nobene resnične funkcije v vašem vsakodnevnem življenju.

Poskusite z metodo s škatlo

Se med pregledovanjem nakopičenih predmetov težko odločite, katere zavreči in katere obdržati? Pri tistih predmetih, kjer ste še posebej v dvomih, si lahko pomagate s preprosto tehniko. Dajte jih v posebno škatlo, ki jo zaprite in pospravite za določeno časovno obdobje, na primer nekaj mesecev. Če v tem času ne boste pogrešili predmetov, ki ste jih pospravili, jih zelo verjetno ne potrebujete zares. Ko boste to ugotovili, se jih boste zagotovo precej lažje znebili.


Podarite čim več predmetov, ki jih sami ne potrebujete

Tisti, ki imajo težave s kopičenjem, se težko sprijaznijo s tem, da bi predmete, ki jih sicer ne uporabljajo, preprosto zavrgli. Imate tudi sami podobno težavo? Dobra rešitev v tem primeru je, da poskušate po pospravljanju stanovanja čim več stvari podariti. Če boste vedeli, da bodo končale pri nekom, ki jih morda zares potrebuje – in to v tem trenutku – jih boste verjetno lažje spustili iz rok. Dovolite predmetom, ki so pri vas zaključili svojo zgodbo, da zaživijo novo življenje. Občutek, ko boste imeli končno pregled nad stvarmi, ki si jih lastite, je lahko izjemno osvobajajoč!

VEČ VSEBIN: