Hranjenje ptic pozimi

Hranjenje ptic pozimi je lahko pravi hobi sredi hladnega vremena. Vaše dvorišče lahko v mrzlih dneh obišče več deset različnih vrst ptic. Preberite si nekaj nasvetov namenjenih tistim, ki ste jih že kdaj hranili pa tudi za tiste, ki se še spogledujete z mislijo ali bi morda jih.


Ptičja krmilnica

Na kaj je potrebno biti pozoren?

POKRITOST

Kakršnokoli hranilnico boste že naredili, je pomembno, da je pokrita, da se bodo ptice lahko tam hranile. Ravno s to izoblikovano streho, boste pticam zagotovili prostor, da se hranijo, kjer ne bo snega in drugih za njih motečih dejavnikov. Poskrbite, da bo streha taka, da je nevihta ne bo odpihnila.

POSTAVITEV

Idealni prostor za hranjenje ptic bi bil nekje, kjer bi bil zaščiten pred najhujšimi zimskimi vetrovi. Če jim boste hranilnico postavili bližje hiši, jih boste lahko pozimi tudi opazovali pri hranjenju. Naj to mesto ne bo preblizu vaših hišnih oken, da se ptice ne bodo zaletavale v steklo. Dostop do same hranilnice pa lahko uredite tudi tako, da okoli zložite veje ali druge prepreke, ki bodo zaustavile morebitne plenilce lačnih ptic. Če bo hranilnica na drevesu, naj bo obešena tako, da vanjo ne bo z lahkoto splezal tudi sosedov maček.

HRANJENJE

Če boste ptice hranili s semeni, jih morate vsak dan z nova natresti, saj stara zaradi zimske vlage niso dolgo dobra. Hitro se lahko razvije tudi plesen, zato poskrbimo tudi za ustrezno čistočo in suhost hranilnice, preden jo na novo napolnimo. Hrana, ki jo ponudimo pticam mora biti hranljiva, saj zaradi mraza potrebujejo hrano z visoko vsebnostjo maščob, ki jim bo nudila energijo za zimsko preživetje. Primerna hrana: arašidovo maslo, arašidi, sončnična semena, proso.


Po vsakem sneženju ali nevihti hranilnico očistite, da bo lahko dostopna ter okoli nje sneg poteptajte za tisto hrano, ki bo padla iz hranilnice. S pravim pristopom in oskrbo nemočnih živali, vas bodo ptice s svojim petjem razveseljevale tudi v mrzlih in najbolj sivih dneh v letu.

VEČ VSEBIN: