Hrana v zeleni embalaži se zdi bolj zdrava?

Strokovnjaki so odkrili, da potrošniki hitreje zaznajo, da je določen prehranski izdelek zdrav, če je tabela s kalorijami na njegovi embalaži obarvana zeleno. Jonathon Schuldt, profesor komunikologije, je mnenja, da barva tabele s kalorijami pomembno vpliva na dovzetnost ljudi, da izdelek ocenijo za bolj zdrav, kot dejansko je.


Zelena embalaža

Schuldt je v poskusu 93 študentom pokazal dve različni čokoladni ploščici. Prva je imela zeleno obarvano tabelo s kalorijami, druga pa rdečo. Poprosil jih je, naj za vsako izmed njiju ocenijo število vsebovanih kalorij ter kako zdrave se jim zdita. Ocenili so tudi pomembnost zdrave prehrane v njihovem življenju ter kako ta vpliva na njihove odločitve pri kupovanju prehranskih izdelkov. Večina študentov je čokoladico v zelenem ovitku opisala kot bolj zdravo, čeprav je bila vsebnost kalorij v obeh ploščicah enaka. Bolj kot so študenti ocenili pomembnost zdrave prehrane v njihovem vsakdanu, bolj verjetno so se jim zelene tablice zdele zdrave. »Zeleno obarvane tabele s kalorijami na izdelkih zamaskirajo slabo hranilno vrednost živil, ki so sicer manj zdrave.« Državne organizacije, vključno z ameriškim Uradom za živila in zdravila razmišljajo o enotnem pakiranju izdelkov na ameriškem tržišču, da se znebijo morebitnih namigovanj na zdravilnost izdelka.