Hrana, ki spodbuja delovanje možganov

Raziskave kažejo, da ima veliko hranil v hrani pomembno vlogo pri razvoju kognitivnih procesov in delovanja. Hrana, ki nastopa proti vnetju možganov, je v večji meri polna antioksidantov. Če želite pospešiti produktivnost in izostriti pozornost, vam priporočamo naslednja živila.


Hrana za možgane

Sončnična semena

Sončnična semena so odličen vir vitamina E. Prav ta vitamin preprečuje upad kognitivnih sposobnosti, predvsem pri starejših. Pozitivno vplivajo tudi na spomin. Vitamin E najdemo tudi v listnati zeleni zelenjavi, v mandljih in avokadu.

Jagode

Sadež nabit z oksidanti, so jagode. Ob strani jim stojijo tudi borovnice in robide. Jagodičevje izboljšuje spomin in utrjuje možganske poti, s tem pa izboljšujejo hitrost možganov. Jagode predstavljajo orožje proti demenci.

Tuna

Ribe, ki so tako maščobne kot tuna, vsebujejo dekosaheksanoično kislino (DHA), ki je vrsta omega-3 maščobnih kislin in le-to upočasnjuje proces staranja možganov. Ribe, polne omega tri maščob, priporočajo tudi nosečim ženskam, saj se vpliv v veliki meri prenaša na plod.


Grozdni sok

Temni grozni sok je za možgane pravi balzam, saj ima v sebi polifenole, ki dolgoročno vplivajo na kognitivno dobro počutje. To so dokazale raziskave v Ameriki, v katerih so se v različnih aktivnostih preizkušali ljudje, ki tisti dan so pili ali pa niso pili grozdnega soka.

Špinača

Zelenjava, ki ne velja le za popolnega graditelja mišic, se ponaša še z enim nazivom. Špinača je polna antioksidanta luteina, ki vpliva na uspeh kognitivnih reakcij kot so izvršna funkcija, jezik, učenje in spomin. Tudi rdeča pesa ima podoben vpliv na možgane, saj preprečuje t.i. pozabljivost.

Jajca

Jajca oziroma rumenjaki v jajcih so vodilni vir holina. Holin je sestavina, nujno potrebna za izgradnjo acetiholina, ki je živčni prenosnik informacij (nevrotransmiter). Če vam nagaja kratkoročni spomin, začnite jesti več jajc.

Priporočamo vam, da uživate hrano te vrste na vsakodnevni ravni. Če vam to ne uspeva, jo uživajte vsaj pred težjimi šolskimi, službenimi ali podobnimi izzivi.


VEČ VSEBIN: