Holistična nega kože na obrazu: zgolj kozmetika ni dovolj!

Za zares optimalno nego kože ni dovolj le premišljena izbira kozmetičnih izdelkov. Tudi naša koža zahteva celostni pristop, če želimo, da bo zares zdrava. To je še posebej pomembno za suho in občutljivo kožo. Kakšna naj bo torej holistična nega kože na obrazu? Za vas smo zbrali nekaj osnovnih napotkov in namigov za ohranjanje zdrave kože tudi v zimskih dneh, ko so kožne težave pri mnogih ljudeh še posebej izrazite.


Eterično olje ylang ylanga

Preizkusite eterično olje ylang ylanga

Strokovnjaki za eterična olja pripisujejo olju ylang ylanga sposobnost, da pomaga uravnotežiti maščobe na oziroma v naši koži. Ne glede na to, ali je vaša koža premastna ali presuha, vam lahko pomaga prav eterično olje ylang ylanga, ki poskrbi za ponovno vzpostavitev ravnovesja. Seveda eteričnega olja ne smete nanašati neposredno na kožo. Kapljico ali dve dodajte osnovnemu olju, na primer mandljevemu ali jojobinemu, ki ga nato nežno vtrite v rahlo navlaženo kožo na obrazu.

Poskrbite za zdravo črevo

Tudi zdravje naše kože se pogosto začenja pri zdravem črevesju. Naša koža namreč pogosto odraža vse, kar se dogaja v našem telesu – še posebej pomembno pa je to, kar se dogaja v črevesju. Porušeno ravnovesje oziroma razmerje med škodljivimi in koristnimi bakterijami lahko tako hitro privede do številnih težav s kožo. Tako je pomembno, da vaša prehrana vsebuje čim več živil, bogatih s probiotiki. Pomagate si lahko tudi s prehranskimi dopolnili. Še posebej če imate težave z ekcemi, naj bodo probiotiki resnično del vašega vsakdana, če želite izboljšati stanje čim bolj naravno.

Ne pozabite na esencialne maščobne kisline

Je vaša koža zelo suha in občutljiva? Uporabljate lahko najkakovostnejše vlažilne in hranilne kreme, a to morda ne bo zadostovalo za izboljšanje stanja, če se ne boste lotili tudi pomoči vaši koži od znotraj. Zelo suha koža je namreč lahko tudi znak, da vašemu telesu primanjkuje esencialnih maščobnih kislin. Pri holistični negi kože je tako pomembno tudi, da razmislite o svoji prehrani in jo po potrebi spremenite. Čeprav z maščobami ni smiselno pretiravati, pa je po drugi strani zelo pomembno, da določen delež vaše prehrane predstavljajo tudi živila, ki veljajo za dober vir zdravih maščob. Odlična izbira so lahko na primer avokado, kokosovo olje, različni oreščki, lanena semena (ki so eden najboljših rastlinskih virov maščobnih kislin omega-3) ipd.


Poskrbite za zadostno vlažnost zraka

Osnova holistične nega kože je ta, da upoštevamo vse dejavnike, ki imajo lahko negativen vpliv na kožo – in jih poskusimo odstraniti ali vsaj omejiti. Zelo pomembna pri tem je seveda prehrana, ki jo uživamo, pozabiti pa ne smemo niti na okolje, v katerem se pogosto zadržujemo. Na našo kožo lahko zelo negativno vpliva onesnažen zunanji zrak, pri čemer pa smo kot posamezniki večinoma nemočni. Vendar pa lahko zato po drugi strani spremenimo marsikaj v naših domovih. Ker je znano, da je lahko za številne težave s kožo kriv presuh zrak (posebej pozimi oziroma v mesecih, ko intenzivno ogrevamo stanovanje), je vsekakor smiselno razmisliti o investiciji v kakovosten vlažilnik zraka. Obenem se izogibajte tudi predolgemu prhanju s prevročo vodo, saj lahko tudi to po nepotrebnem izsuši kožo in vam povzroči precej težav.

VEČ VSEBIN: