Hladno vreme je nevarnejše kot vročina

V času hladnega vremena se zgodi smrti kot ob vročini – tako ugotavlja skupina raziskovalcev, ki je proučevala 74 milijonov smrti v 13 državah po svetu med letoma 1985 in 2012. Študija je bila obljavljena v reviji Lancet in je ena največjih študij, ki preiskujejo povezavo med smrtnostjo, vročino in mrazom.


Ekipa raziskovalcev z londonske šole za higieno in tropsko medicino je ugotovila, da je mraz povzročil okoli 20 odstotkov smrti več kot vročina. V študiji so izpostavili, da vročina oziroma visoke temperature obremenjujejo srčno-žilni sistem in krvni obtok, ob mrazu pa oslabi imunski sistem in se povečajo težave z bronhiji in pljuči. Študija ugotavlja, da je mraz odgovoren za dobrih 7 odstotkov vseh smrti, medtem ko vročina le za 0,4 odstotka.

hladno vreme

Ekstremne temperature so manj nevarne od zmernih

Raziskovalci so v študiji prišli še do ene presenetljive ugotovitve: ekstremen mraz ali vročina zakrivita relativno malo smrti – največ smrti, povezanih s tempretauro ozračja, se zgodi ob rahlo hladnejših oziroma rahlo toplejših dneh. V Madridu je denimo največ ljudi umrlo pri 8 stopinjah Celzija, sledi pa temperatura 25 stopinj Celzija. Pri ekstremnih temperaturah, kot so temperature okoli 0 stopinj Cezija ali nad 30 stopinj Celzija pa se je krivulja smrti izrazito izravnala. Na primeru Španije so najmanj smrti zabeležili pri temperaturi 22 stopinj Celzija.

Zanimivo je še, da se je vzorec krivulje smrti v odvisnosti od temperature po vseh državah – ne glede na to, ali imajo vroče, suho, hladno ali vlažno podnebje – izrisal v obliki nekakšne črke M. Sicer pa so nekateri raziskovalci do študije kritični – nekateri menijo, da v njej niso bilo upoštevani pomembni dejavniki, kot so starost, zdravstveno stanje, onesnaženost zraka in navsezadnje finančno stanje posameznika.


VEČ VSEBIN: