Grenivka: Zakaj je tako zdrava?

Grenivka je sadež z veliko kvalitet, vsi ga poznamo in radi uživamo. Koliko pa dejansko vemo o grenivki?


Poznamo tri vrste grenivke – roza, oranžna in rumena. Spada v družino agrumov, je pa res, da je bila grenivka kot sadež »izumljena« s strani človeka, v naravi je ne najdemo. Je namreč križanec dveh sadežev, ki prihajata s Kitajske. V Italijo je grenivka »vstopila« v šestdesetih, nato pa je postala in dosegljiva po celotni Evropi. Drevo grenivke je lahko visok tudi do 15 metrov, ima temno zelene liste in bele cvetove. Spada pod zimzelena drevesa.

Grenivka

Poznate koristi uživanja grenivke?

Največja moč grenivke je učinek antidepresiva. Poleg tega je pravi zaklad čudes. Vsebuje ogromno vitaminov, proteinov, nekaj sladkorja, ogromno mineralov, vlaken, antioksidantov in kislin. Grenivka s svojo vsebnostjo neguje imunski sistem, zdravi slabokrvnost in pomaga pri absorpciji železa. Kot smo omenili zgoraj, je grenivka močan antidepresiv, saj pomaga proti anksioznosti in nihanju razpoloženja, pozdravi tudi žalost. Z uživanjem grenivke boste telo razstrupili in očistili, saj ima pozitiven vpliv na ledvica in jetra. To še ni vse. Grenivka kuri maščobe, deluje proti celulitu, ima antiseptične lastnosti, stimulira prebavni sistem in pomaga pri želodčnih razjedah, poživlja srce in ožilje, pomaga pri nespečnosti ter krepi mišice.  Če žličko ožete grenivke dodate grenki črni kavi, bo napitek pomagal proti glavobolu.

Če grenivko spijete pred obrokom, vam bo pomagala pri hujšanju, če jo spijete po obroku, pa za želodčne težave. Če boste spili kozarec grenivke pred spanjem, boste spali boljše in bolj mirno.


Ker je sadež grenivke tako poln vsebine, se je potrebno posvetovati z zdravnikom, ali ga lahko uživamo v primeru jemanja določenih zdravil, kot so kontracepcijske tablete, antibiotiki, sedativi ali seveda večjih težavah in alergijah.

VEČ VSEBIN: