Gozdni slezenovec: poln zdravih rastlinskih sluzi

Slezenovec ali črni klobuk je 40 cm visoka enoletna rastlina s srčastimi dlakavimi listi. Slezenovec najdemo po vsej Evropi, svež nima kakega posebnega vonja, posušen slezenovec pa ima precej neprijeten vonj. Za vse vrste slezenovcev so značilni  plodovi pokovci, ki po dozoritvi razpadejo. Cvete od junija do sredine septembra.


Slezenovec

Slezenovec in zdravilni deli rastline

Oktobra nabiramo korenine, ob cvetenju cvetove, liste pobiramo od junija vse do septembra, ko poberemo tudi plodove. Cvetove in liste nabiramo v lepem in suhem vremenu, saj vlažni zelo hitro propadejo. Nato jih razprostremo in posušimo v temnem prostoru.

Obkladki iz slezenovca

Listi slezenovca vsebujejo veliko zdravilnih rastlinskih sluzi, v zdravilstvu se uporabljajo za obkladke. Iz svežih listov slezenovca so včasih pripravljali sluzaste kašnate obkladke, ki so jih potem dali na vneta mesta na koži. Pest listov enostavno stremo v terilniku, nato pa kašo nanesemo na prizadeto mesto. Postopek ponavljamo trikrat na dan, dokler vnetje ne izgine.

Čaj iz slezenovca

Za čaj iz slezenovca se uporabljajo listi in cvetovi, ki jih ne smemo ne kuhati ne popariti, temveč ga pripravimo na hladen način. Posušene liste in cvetove namakamo v hladni vodi in pijemo dvakrat na dan. Tako pripravljen čaj lajša kašelj, saj pospešuje izločanje sluzi v dihalih. S čajem iz enakih delov listov in korenine lahko lajšamo želodčne in črevesne krče, poleg tega pa tudi odpravljamo zastajanje vode v telesu.


VEČ VSEBIN: