Gobe, ki bi lahko bile čudežno psihiatrično zdravilo

Že kar nekaj časa se govori o neverjetnih učinkih gob, ki vsebujejo psilocibin. Omenjena snov naj bi bila namreč izjemno koristna za vse, ki se soočajo z eksistencialno tesnobo in različnimi psihičnimi težavami. Čeprav se torej med ljudmi že dolgo šušlja o teh čudežnih gobah, pa so precej redke znanstvene raziskave, ki bi se ukvarjale z učinki psilocibina na človekovo duševnost. Tako je zanimivo, da smo pred nedavnimi dobili ne le eno, ampak celo dve znanstveni študiji, ki se ukvarjata s »čarobnimi gobami«, ki bi bile lahko celo revolucionarno psihiatrično zdravilo. Obe raziskavi sta bili izvedeni v Združenih državah Amerike, njuni izsledki pa so si zelo podobni.


Razodetje smisla v najbolj tesnobnih trenutkih

Rakavi bolniki, ki so zaužili psilocibin, so kljub zavedanju o bližini smrti občutili precejšnjo ublažitev eksistencialne tesnobe. Psilocibin, ki je bil prvič izoliran iz gobe, imenovane Psilocybe mexicana, je zelo koristen tudi za paciente, ki trpijo zaradi depresije in anksioznosti. Zaužitje psilocibina naj bi namreč ljudem odprlo drugačen pogled na življenje, predvsem pa na smisel življenja, za kar naj bila dovolj že ena sama doza.

Omenjeni raziskavi, katerih izsledki so bili objavljeni nedolgo tega, so izvedli na univerzah v New Yorku in v Baltimoru. Zdi se, da obe raziskavi potrjujeta tisto, kar uporabniki vedo že dolgo. Obe raziskavi sta se sicer ukvarjali z učinki zmernih doz psilocibina na paciente z rakom v zadnji fazi, na tiste, ki so depresivni, in tiste, ki imajo težave z anksioznostjo. Skupna značilnost vseh udeležencev je bil močan strah pred smrtjo. Kar 80 odstotkov sodelujočih je poročalo o tem, da so po zaužitju psilocibina zaznali mnogo manj negativnih misli. Za večino udeležencev je bilo zaužitje psilocibina pravzaprav ena duhovno najpomembnejših izkušenj v življenju.

Ena doza včasih dovolj celo za 8 mesecev

Skoraj enako zanimivo kot samo delovanje psilocibina pa je, da lahko učinki ene doze  v najboljšem primeru trajajo celo 8 mesecev. Medtem ko imajo mnoga uradna psihiatrična zdravila kar nekaj negativnih stranskih učinkov, za psilocibin vsaj za zdaj ni mogoče trditi česa podobnega. Tako se seveda pojavlja vprašanje, zakaj je v znanstvenih krogih psilocibin še vedno precej kontroverzen. Razlog za to se verjetno skriva v dejstvu, da je bil psilocibin v preteklosti povezan s kar precej predsodki. Da bi bilo mogoče zares ovreči te predsodke, pa je seveda potreben čas in še kar nekaj znanstvenih raziskav.


Raziskovalci tako opozarjajo, da naj se ljudje kljub pozitivnim izsledkom izogibajo uživanju psilocibina brez nadzora. Eksperiment, ki so ga izvedli, je bil namreč izveden v nadzorovanem okolju. Tako ni mogoče zagotoviti, da bodo učinki enaki, če doze ne bodo prilagojene. Seveda pa je zelo pomembna tudi kakovost vira psilocibina. Za zdaj torej ostaja  področje kljub pogostejšim študijam še vedno relativno neraziskano, zato bo potrebnega še kar nekaj časa, da se zares izključijo vse potencialne nevarnosti in da se psilocibin otrese stigme, ki se ga je oprijela kljub prizadevanju mnogih za odpravo tovrstnih predsodkov.

VEČ VSEBIN: