Gnojilo iz navadnega gabeza

Bolezni in škodljivci hitreje napadejo oslabljene in šibke rastline. Da bodo rastline v našem vrtu močne in zdrave, poskrbimo, da so tla živa, jih pravilno obdelujemo in gnojimo z organskimi gnojili, kolobarimo in snujemo vrtnine v mešanih posevkih, pametno izbiramo seme in sadike, vrste in sorte in ne nazadnje s pravilnim načrtovanjem umestimo v vrt čim več elementov, ki bodo privabljali naravne sovražnike škodljivcev in jim nudili zavetišče.


Gabez

Odpornost rastlin pa lahko povečamo tudi z rastlinskimi pripravki. Le malokateri vrtnar ne pozna doma pripravljenega gnojila iz kopriv. Take prevrelke lahko naredimo še iz marsikatere divje rastoče rastline in plevelov. Ena izmed njih je navadni gabez.

Navadni gabez raste po travnikih, ob poteh, v jarkih, ob rekah, v svetlih gozdovih. Je zdravilna rastlina, ki se uporablja za čaj pri boleznih dihal, želodca, krvnega obtoka, za obkladke pri kostnih zlomih, kroničnih boleznih sklepov in vnetju ven.

Sama gabezova rastlina izkorišča sicer nedostopni kalij v tleh. Poleg kalija vsebuje še veliko železa, kalcija, fosforja in mangana.
Iz njegovih listov in stebel naredimo odlično kalijevo gnojilo, ki krepi in bogati rastline z minerali ter pospešuje rast in razvoj rastlin.


Za prevrelko uporabimo deževnico ali postano vodo. Posoda, v kateri jo pripravljamo, naj bo lesena ali plastična, nikakor ne kovinska. Rastline narežemo na manjše kose in prelijemo z vodo, najbolje v razmerju 1 kg zeli na 10 l vode. Čim manjši bodo kosi, tem hitreje bo pripravek končan. Vsak dan premešamo. Tekočina bo začela vreti in se peniti, tudi vonj bo močan. Če dodamo nekaj baldrijana ali kamilic, omilimo neprijeten vonj. Ko se zvarek neha peniti, ostanki zelišč pa potonejo na dno, je primeren za uporabo. Precedimo in s tekočino razredčeno 1:10 zalivamo po tleh.
Shranjen v steklenici in v temnem in hladnem prostoru lahko pripravek počaka mesec ali dva.

Gabez posadite v vrt, da ga boste imeli vedno pri roki.  S svojim krilato robatim, v zgornjem delu razraslim steblom, široko suličastimi listi, ki imajo na spodnjem delu izrazite žile in cevasto zvonastimi temno vijoličnimi cvetovi združenimi v svaljkasto socvetje, deluje zelo okrasno. Prvo leto ga pustite, da se dobro ukorenini, naslednje leto ga že lahko režete. Gabez lahko na leto porežete do 5 x.

Če rastlino posadite med jagodičevje, kot so ribez, kosmulje, josta, maline, jim bo pomagal pri oskrbi s kalijem, ki je pomemben za tvorbo cvetov in kakovost plodov. Dele rastline primešajte kompostu in dodajte med zastirko, ki jo uprabljate na gredah. Zaradi velike vsebnosti alantoina pospešuje tudi celjenje rastlin. List gabeza enostavno ovijte okoli poškodbe na rastlini.

VEČ VSEBIN: