Glog: Srčno priporočena rastlina

Že stara ljudstva, od starih Grkov do domorodcev v Ameriki, so poznala zdravilne učinke gloga pri srčnih obolenjih in so ga uporabljala kot napitek za krepitev srca. Sodobno rabo gloga v zdravilne namene je spodbudil irski zdravnik D. Green iz Ennisa, ki je bil zelo uspešen pri zdravljenju srčnih obolenj. Skrbno je varoval sestavo svojega zdravilnega zvarka in šele po njegovi smrti konec 19. stoletja se je izkazalo, da je bil skrivnostni napitek tinktura iz glogovih jagod.


Glog – zdravilo iz narave

Srednje veliki košati grmi gloga rastejo v živih mejah in ob gozdnih obronkih po vsej Evropi. Glogov rdečkasti les je izredno trd. To pove tudi botanični naziv Crataegus leavigata za enovrati glog in Crataegus oxyacantha za navadni glog. Crataegus izhaja iz grške besede kratos (trdost). Njegove veje imajo od enega do več centimetrov dolge trne. Listi so na robovih napiljeni.

Glog cveti maja in junija. Njegovi običajno beli, redkeje rožnati cvetovi v bogatih češuljah imajo poseben, nekaterim neprijeten vonj po grenkih mandeljnih. Plodovi so moknatega okusa. Glogovo ljudsko ime beli trn se nanaša prav na snežno bele cvetove.

Posamezne rastline gloga lahko živijo tudi do 500 let. Glog dobro uspeva na sončni legi ali v svetlih listnatih gozdovih. Lahko ga vzgojimo iz potaknjencev. Je zelo trdoživ in prenese večino vrst tal, najraje ima alkalna, bogata in vlažna ilovnata tla.


glog

Glog mora dišati

Glog so v zdravilne namene, kot krepčilo za srce in ožilje, uporabljali že tudi v srednjem veku. Sprva samo plodove. Danes vemo, da imajo zdravilne lastnosti predvsem cvetovi in listi.

Cvetovi hitro odcvetijo in jih moramo pobrati, ko so še v popku ali tik preden se odprejo. Ne smejo izgubiti svojega vonja. Nabrane cvetove razprostremo v tankih plasteh na tkanino in jih sušimo v zračnem, senčnem prostoru.

Cvetovi gloga vsebujejo aromatične amine, na primer tiramin, ki koristijo srcu. Poleg tega so v njih flavonoidi – antioksidanti, ki varujejo krvne žile ter preprečujejo srčnožilne bolezni. Cvetove in liste uporabljamo za pripravo čajev, iz njih izdelujejo tudi kapsule, tablete in tinkture. Plodovi vsebujejo antocianine, barvila, ki tudi pomagajo ohranjati zdrave krvne žile. Iz polodov izdelujejo tudi marmelade.

Za srčne težave

Učinek glogovih pripravkov na srce in ožilje je bil predmet številnih raziskav, s katerimi so znanstveniki dokazali njegovo koristnost pri zdravljenju bolezni srca in ožilja.


Danes ga priporočajo za:

1. krepitev srca in uravnavanje utripa. Glogove pripravke priporočajo pri hitrem ali nepravilnem srčnem utripu in kot poživilo za šibko srce, kot je na primer opešano srce pri zelo starem človeku. Glog naj bi tudi zaviral encime, ki slabijo srčno mišico, in tako povečal njeno črpalno moč. Zato je še posebno primerno zdravilo za bolnike z blago obliko srčnih obolenj, ki ne potrebujejo močnih zdravil.

2. izboljšanje krvnega pretoka in zniževanje krvnega tlaka. Že leta 1985 so v Franciji izvedli poskus na živalih. Pokazal je, da glog ovira delovanje encima angiotenzin-konvertaza (ACE), ki sicer povzroča krčenje žil. Kronično stisnjene žile lahko povzročijo visok krvni tlak (srce mora delati močneje, da črpa kri skozi neprožne žile).

3. antioksidantno delovanje, ki preprečuje poškodbe celic zaradi prostih radikalov.


Raziskava v Nemčiji, v kateri je sodelovalo 136 ljudi z blažjimi in srednje resnimi oblikami srčnih obolenj, je pokazala, da so bili tisti, ki so jemali glog, manj zadihani, imeli so manj otečene gležnje in dosegali so boljše rezultate pri telesnih vajah kot tisti, ki so dobivali placebo. Pregledi in laboratorijske preiskave so pokazali, da se je zdravstveno stanje skupini, ki je jemala glog, dejansko izboljšalo, medtem ko se je pri drugih poslabšalo.

In še pomirja

Glog je že dolgo znan tudi kot zdravilo za druge težave. Ima blag pomirjujoč vpliv in pomaga ljudem, ki trpijo za nespečnostjo. V kombinaciji z zdravilno špajko (baldrijanom) ga pogosto uporabljajo za lajšanje blažjih motenj spanja pri odraslih in otrocih.

Več raziskovalcev je ugotovilo, da glog ohranja kolagen, protein v vezivu, ki propada med obolenji, kakršno je artritis.

Glogov poparek nekateri priporočajo še kronično utrujenim, brezvoljnim, zoper težko dihanje, vrtoglavico, živčnost ter šumenje v ušesih. Dobro dene rekonvalescentom in zoper vročinska obolenja (gripa, bronhitis, pljučnica). Koristi ženskam v meni in ljudem, ki živijo v stresu.

Kako ga odmerjamo

Pri hitrem in neenakomernem srčnem utripu, za krepitev opešanega srca in pri blažjih oblikah nespečnosti lahko uživamo poparek gloga, ki ga pripravimo tako, da eno do dve čajni žlički posušenih cvetnih glavic prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo, namakamo 10 minut in precedimo. Tri tedne na mesec pijemo po dve do tri skodelice na dan. Uživamo lahko tudi tinkturo na osnovi gloga (1 : 4 v 25-odstotnem alkoholu), in sicer tako, da 20 kapljic razredčimo v vodi in vzamemo po jedi trikrat na dan.

Splošno priporočeni dnevni odmerek glogovega izvlečka je med 300 in 450 miligramov v obliki tablete ali kapsule ter med eno žličko in žlico tinkture, odvisno od vrste srčnega obolenja. Ljudje s povečanim tveganjem za srčna obolenja lahko jemljejo na dan od 100 do 150 miligramov dopolnila na osnovi gloga v obliki kapsul ali tablet ali žličko tinkture na osnovi gloga kot preventivo pred srčnimi obolenji.

Če jemljemo velike dnevne odmerke gloga, zdravilo najbolje deluje, če ga razdelimo in vzamemo trikrat na dan. Lahko traja nekaj mesecev, da se glogove učinkovine nakopičijo v telesu in začnejo opazno delovati.

Varnost je prva

V splošnem velja glog za enega varnejših zeliščnih pripravkov. Stranski učinki, na primer slabost, potenje in izpuščaj, so zelo redki. Varno naj bi bilo celo jemanje gloga skupaj z zdravili za srce, ki jih dobimo na recept. Vendar se obvezno posvetujmo z zdravnikom, preden ga začnemo jemati, in ne nehajmo jemati predpisanega zdravila ali zmanjševati odmerka, razen če nam tako ne svetuje zdravnik. Vedeti moramo, da veliki odmerki gloga lahko povzročijo zaspanost, in če jemljemo glog, ne smemo voziti motornih vozil.

VEČ VSEBIN: