Glavobol – kako si lajšamo različne vrste glavobolov

Obstaja več kot 200 različnih vrst glavobola. Glavobol je ena najpogostejših težav pri ljudeh. Pri ženskah so glavoboli trikrat pogostejši kot pri moških. Vzroki za glavobole so lahko tako mentalni kot fiziološki. Pri slednjih je glavni razlog spremenjena cirkulacija krvi od in do možganov. Odkrijte štiri najpogostejše vrste in kako se z njimi spopasti.


Glavobol

1. Pritisk v glavi

Do tega prihaja občasno, ne pogosto. Je posledica stresa, ki ga povzroča krčenje mišic.

Kakšna je bolečina?

Po navadi se nahaja na obeh straneh glave, kjer se čuti pritisk. Slabost ali bruhanje običajno nista prisotna, gibanje pa ne vpliva na glavobol in ga nič ne poslabša.


Kaj lahko storite?

Udobno se usedite, brada pa naj vam počasi pada na prsi. V tem položaju držite nekaj časa, nato pa glavo obrnite na desno stran. Držite in obrnite v levo. Vaja vam lahko ublaži pritisk v glavi ali ga celo odpravi.

2. Migrena

Je pogost nevrološki sindrom, pri katerem prihaja do draženja možganskih živčnih vlaken. Ni je mogoče ozdraviti, lahko pa zmanjšate pogostost migren.

Običajne so občasne bolečine (na primer na en mesec), vendar migrena lahko postane kronična in prisotna skoraj vsak dan.


Kakšna je bolečina?

Utripajoča bolečina je samo na eni strani glave, svetloba in zvok pa sta lahko zelo moteča. Pogosta je slabost in bruhanje, kar se lahko z gibanjem še poveča.

Kaj lahko storite?

Preventiva je najboljša. Ohranjanje zdravega načina življenja, uravnotežena prehrana, redno gibanje, vse to pomaga pri preprečitvi migrene. Ko pa se bolečina pojavi, ne čakajte, da mine. Vzemite protibolečinsko zdravilo, ki pomaga, da ne boste čutili ničesar.


3. Konstantna bolečina

To je kronična, vsak dan ponavljajoča bolečina. Pojavlja se vsak dan za najmanj 15 dni na mesec v obdobju treh mesecev.

Kaj je lahko v ozadju?

V večini primerov so oboleli ljudje, ki so v preteklosti že imeli migrene ali pritisk v glavi. Konstantna bolečina je pogosto povezana s samozdravljenjem, ki zahteva visoko porabo analgetikov.

Kaj lahko storite?

Za začetek dober spanec, ki preprečuje to vrsto bolečine, in obisk specialista. Ta vam lahko predpiše primerna zdravila.

4. Glavobol v rojih

Je najredkejša oblika in predstavlja le 1% vseh glavobolov. Okoli očesa ali za čelom se pojavljajo zelo intenzivne bolečine brez napovedi.

Kdaj se glavobol pojavi?

Napadi po navadi trajajo le nekaj minut, vendar se lahko pojavijo do 10-krat v enem dnevu. Pogosto tudi motijo spanec. Poleg tega se lahko ponavlja več tednov skupaj, nato izgine in spet pojavi kasneje, po nekaj mesecih.

Kaj lahko storite?

Joga, pilates in akupunktura lahko pripomorejo k lajšanju bolečin, ko glavobol povzroča napetost mišic.

VEČ VSEBIN: