Bi lahko kitajska zdravilna goba pomagala pri hujšanju?

V prihodnosti bi lahko kitajsko gobo ganodermo lucidum, ki jo v tradicionalni medicini uporabljajo že stoletja, uporabljali tudi pri zdravljenju debelosti, odkrivajo raziskovalci s Tajvana.


Tajvanski raziskovalci so na miših opravili študijo in ugotovili, da je goba s spreminjanjem bakterij v njihovem črevesju upočasnila pridobivanje njihove teže. Omenjeno gobo, ki jo lahko v obliki prehranskih dopolnil dobimo tudi v Sloveniji, sicer uporabljajo za krepitev zdravja in dolgoživost.

ganoderma lucidum kitajska goba

Miši so bile na dieti z maščobami

Raziskovalci so miši hranili s hrano z veliko maščobami. Miši iz skupine, ki je bila zgolj na tej dieti, so v dveh mesecih dosegle 42 gramov. Nasprotno pa so miši, ki so jih hranili z izvlečkom omenjene gobe (uporabili so visoko dozo), dosegle samo 32 gramov! Miši, ki so se prehranjevale z normalno hrano, se niso zredile in ostale suhe.

Gobji izvleček bi lahko uporabili kot prebiotik

Pri prebavi hrane in pri sproščanju energije imajo pomembno vlogo dobre bakterije. Nekatere vrste bakterij so povezane s suhimi, druge z debelimi ljudmi. Ko so tajvanski raziskovalci dodajali gobe v obroke miši, so se ti tipi bakterij spremenili. Izvleček gobe ganoderma lucidum bi lahko torej uporabili kot prebiotik, so v poročilu sklenili raziskovalci. Uporabljali bi ga lahko za zmanjševanje pridobivanja teže, pri diabetesu tipa 2 pri posameznikih z debelostjo in pri kroničnih vnetjih. A kljub temu bo treba na končne rezultate še malo počakati, saj so potrebne še dodatne preiskave na ljudeh. Kljub zelo dobrim začetnim obetom pa znanstveniki ostajajo na trdnih tleh: ekstrakt gobe v pločevinkah s kokakolo nam kljub vsemu ne bo pomagal shujšati. Tako kot noben drug izvleček ali čudežna tabletka, če se ne hkrati ne držimo zdravega in uravnoteženega jedilnika, pa dodajamo mi.


Preberite si tudi članke o naslednjih zdravilnih gobah in njihovih pozitivnih učinkih na zdravje:

VEČ VSEBIN: