Fige – sočen sadež, ki (po)zdravi vse

Fige so okusen mediteranski sadež je tako rečeno vsestranski. Pomaga pri zdravljenju aken, preprečuje nastanek rakavih in srčnih obolenj poleg tega pa nas oskrbi s potrebno energijo. In čeprav so suhe fige na voljo skozi vse leto, ne more prav nič nadomestiti svežine in sladkobe, ki ju občutimo, ko zagrizemo v zrelo figo. Bogata je z beta karotenom, vitamini A, C, E in K, kalcijem in drugimi minerali, vsem vsebovanim lastnostim pa je skupno to, da so tudi zdravilne. V nadaljevanju vam tako ponujamo seznam pozitivnih (zdravilnih) učinkov fige.


Preprečuje nastanek rakavih obolenj

Japonske študije so dokazale, da figov izvleček pomaga pri krčenju tumorjev, poleg tega pa so pokazale tudi odlične rezultate pri zmanjševanju tveganja za rakom na prostati.

Figa

Protivirusno delovanje fig

Ker fige vsebujejo veliko vode in naravnih sladkorjev so zelo koristne pri preprečevanju virusnih obolenj. Grobo mlete fige se med drugim uporabljajo tudi za pripravo mešanice, ki preprečuje razvoj pljučnih bolezni. Na splošno pa velja, da so fige zelo antiseptične ter, da imajo mnogo razkuževalnih lastnosti.

Zniževanje visokega krvnega tlaka in preprečevanje srčne kapi

Fige so bogate z omega 3 in 6 maščobnimi kislinami zato so zelo uspešne pri varovanju srca in ožilja. Bogate so namreč s kalijem – mineralom, ki uravnava krvni tlak.


Sredstvo proti želodčnim težavam

Figov kompot deluje kot blago odvajalo, ljudem pa so poznane tudi kot sredstvo za celjenje želodčnih razjed. Fige tudi zmanjšujejo napetost v želodcu, izboljšujejo delovanje črevesja ter blažijo želodčne krče.

Fige in pomoč pri zdravljenju diabetesa

Če se fige uživajo v zmernih količinah lahko to pri diabetikih pomeni zmanjšano potrebo po inzulinu.

Krepijo in izboljšujejo spomin

4 fige na dan (v sezoni) lahko znatno pomagajo pri krepitvi in ohranjanju vašega spomina.

Zdravljenje aken

Ker fige vsebujejo velike količine vode, figov pire deluje kot odlično sredstvo za čiščenje kože. Fige so tako več kot odlične za preprečevanje in zdravljenje aken.


Nadomestek mlečnim izdelkom

Če zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne uživate mlečnih izdelkov lahko ravno s figami nadomestite mlečni vir kalcija.

Ohranjanje zdravih kosti

Ker so fige bogate s kalcijem se to posledično odrazi tudi v trdoti in zdravju kosti. Ravno zato se njihovo uživanje priporoča nosečnicam in otrokom.

Pomoč pri nespečnosti

Triptofan v figah pomaga pri zdravljenju nespečnosti in spalnih motenj. Pozitivni učinki dosežejo tudi živčni sistem kar posledično pomaga tudi pri zdravljenju depresije.

VEČ VSEBIN: