Evkaliptus in evkaliptusovo olje

Evkaliptus je hitrorastoče drevo, izvira iz Avstralije. Obstaja več kot 400 različnih vrst tega drevesa. Olje, brez izrazite barve, ki ga pridobivajo iz sušenih listov, ima močen sladkast in lesnat vonj. Eterično olje evkaliptusa je vsestransko.


Evkaliptus

Zdravi ustna obolenja

Evkaliptusovo olje velikokrat dodajajo raznim ustnim in zobnim pripravkom, ima pa več zdravilnih lastnosti. Vrsto let se evkaliptus uporablja za zdravljenje kašlja. Uporabimo ga tako, da ga nanesemo na prsi in grlo ter nežno vtremo v kožo. Lahko pa si v vodno paro kanemo par kapljic in to vdihavamo in s tem lajšamo kašelj, ker se nam rahlja sluz v grlu.

Sladkorna bolezen

Evkaliptusovo olje ima morda potencial pri zdravljenju sladkorne bolezni, saj pomaga pri zniževanju krvnega sladkorja pri tistih, ki imajo sladkorno bolezen.

Protibakterijske, protivnetne, analgetične lastnosti

Evkaliptusovo olje ima protibakterijske, protivnetne in analgetične lastnosti. Tako lajša bolečine in deluje antibakterijsko na patogene bakterije v zgornjih dihalih. Deluje tudi kot dekongestiv in se uporablja za zdravljenje bronhitisa. Raziskave iz univerze Maryland Medical Center so pokazale, da olje evkaliptusa zdravi glivična obolenja in kožne rane pa tudi zmanjšuje vročine. Za zdravljenje tega, so ga uporabljali že Aborigini.


Močan vonj, ki vabi in odganja

Eterično olje lahko lepo odišavi vaš prostor, poleg tega pa je evkaliptusovo olje učinkovito v boju proti žuželkam in je od leta 1948 v ZDA uradno registriran kot insekticid, proti pršicam in klopom. Dišeč dom, brez nadležnih žuželk.

VEČ VSEBIN: