Enostavni polpeti iz črnega fižola

Če smo iskreni, veganski in vegetarijanski burgerji in polpeti med vsejedci ne slovijo ravno najbolj. Kupljeni veganski in vegetarijanski polpeti so na žalost velikokrat polni predelanih sojinih beljakovin glutena, okus ni najboljši ter prav tako se okusi v trgovinah ponavljajo. S tem preprostim receptom si pripravite polpete, ki so okusni in še hitro narejeni.


polpeti iz fižola

Sestavine:

  • ½ skodelice pretlačenega črnega fižola (iz pločevinke ali pa ga skuhajte)
  • ¼ skodelice namočenih lanenih semen (na eno žlico semen je deset žlic vode)
  • ½ čajne žličke črnega popra
  • ½ čajne žličke čilija v prahu
  • 1 žlička žličke drobno nasekljanega česna
  • ščep ali dva soli
  • ščep popra
  • drobno nasekljane začimbe po želji

Priprava:

Fižolov pire, lanena semena, zelišča in začimbe zmešamo skupaj, če je pretrdo lahko dodamo žlico ali dve vode.


Iz zmesi oblikujemo polpete ter jih popečemo, 5 minut na vsaki strani.

Polpete lahko ponudimo v s kruhom in naredimo hamburger, lahko jih ponudimo zraven riža, ali krompirja ali pa jih jemo samostojno s poljubno omako. Podajo se zraven »guacamoleja«, »nacho« sira ali paradižnikove mezge. Polpeti so preprosti za pripravo in so všeč tudi vsejedcem, ne le veganom in vegetarijancem.