Domači pripravki za sončne opekline

Kadar se prehitro izpostavimo soncu in po možnosti še brez zaščite pred soncem, nas kaj hitro oplazi moč njegovih sončnih žarkov, ki na naši koži pustijo rdečo sled opeklin. Ne glede na to, kako močne ali šibke so te opekline, in ne glede na to, ali vas koža močno peče ali le malce skeli, pa nikdar ne dovolite, da ostanejo kar takšne, kakršne so. Za opekline na svoji koži morate vedno poskrbeti, saj v nasprotnem primeru tvegate številne dolgoročne težave in večje izpostavljenosti hudim boleznim, med katerimi je tudi kožni rak.


Ker se je soncu, ko končno pokuka izza oblakov in ponudi lepše dneve, prijetnejše vreme in prijazne dni, tako težko upreti, smo za vas pripravili več načinov, kako poskrbeti za opekline in kaj lahko naredite sami, ne da bi najprej tekli v lekarno po pomoč.

Sončne opekline

Namočite se

Če vas je sonce opeklo po več delih telesa ali celo vsepovsod, si pripravite hladno kopel in se vanjo potopite. Vanjo natresite ovseno kašo, saj je že stoletja znana po tem, da zdravi težave s kožo. Če se namočite v mrzlo kopel, polno ovsene kaše, se morda celo izognete lupljenju kože, občutljivosti na dotik in mehurčkom. Lahko pa v kopel natresete tudi nekaj sode bikarbone.

Kis

Kisova kislina ima podoben učinek kot aspirin. Pomaga pri srbenju, opeklinah in vnetju. Nekaj papirnatih brisač namočite s kisom in jih položite na prizadeto mesto. Tam jih pustite, dokler se ne posušijo. Lahko pa si pripravite tudi kopel – v polno kad vode zlijte dve skodelici kisa. Zmešate pa ga lahko tudi s sodo bikarbono in naredite pasto, ki jo nanesete na kožo pred spanjem in jo pustite na koži čez noč.


Pripravite posteljo

Posteljo morate seveda posebej pripraviti, da bo prijazna do vaše kože vso noč. Priporočamo, da rjuhe posujete s koruznim škrobom. A to priporočamo samo za resnično težke opekline.

Obkladki

Prizadeto mesto zmočite in nanj dajte obkladke z mrzlo vodo. Nikar pa na kožo ne vtirajte ledene vode ali je masirajte z ledeno kocko. Obkladke pritiskajte nanje za največ petnajst minut. Hlad namreč zmanjša oteklino in zmanjša učinek in občutek vročine.

Zeleni čaj

Pomagajo tudi obkladki z zelenim čajem. Skuhajte lonec zelenega čaja in počakajte, da se shladi. Potem vanj namočite gazo in obkladek položite na občutljivo mesto. Zeleni čaj namreč vsebuje sestavine, ki zmanjšujejo vnetje in pomagajo obvarovati kožo pred poškodbami zaradi ultravijoličnih žarkov.

Aloja

Ni boljšega zdravila kot je aloe vera. Zato jo nanesite naravnost iz rastline, če imate to možnost, ali pa kupite stoodstoten gel v lekarni ali drogeriji.


Poprova meta

Pomagate si lahko tudi s čajem iz poprove mete ali pa z nekaj kapljicami eteričnega olja poprove mete v mlačni vodi. Prav tako priporočamo obkladke, ki naj ne bodo daljši od petnajstih minut.

Zelenjava

Za tiste najbolj prizadete dele kože uporabite kumaro ali krompir in jih nežno drgnite po koži. Vsebujeta sestavine, ki zmanjšujejo oteklino in hladita vročičnost prizadetega mesta.

Ne pozabite na vodo!

Pijte veliko vode, saj je sonce zažgalo vašo kožo in jo dehidriralo. Ne le obkladki in kopel, tudi stalen vnos vode v telo je nujno potreben, saj pomaga hitreje zdraviti opekline. Če dvomite o zadostni hidraciji, se zanesite na staro modrost. Ko je vaš urin skoraj brezbarven, niste več dehidrirani.

Negujte

Po kopeli ali hladni prhi, ki prav tako ne smeta biti predolgi, nanesite bogat losjon na telo, predvsem na prizadete dele telesa, da kožo nahranite. Za še boljši učinek pa dajte losjon za nekaj časa v hladilnik, da vas bo hkrati še hladil.


Mleko in jogurt

Namočite gaze v mleko in položite obkladek na prizadeto mesto. Navaden jogurt pa nanesite kar naravnost na kožo. Ne le, da ohladi in zmanjša oteklino, tudi koža je manj občutljiva.

Vitamin E

Pomaga krema ali olje. Priporočamo tudi pripomočke za dojenčke, ki imajo plenične izpuščaje.

Med

Nanesite med na kožo ali pa ga zelo dobro zmešajte z mlekom (pol mleka in pol medu) in nanesite. Poskusite tudi mešanico medu in limone, ki ima podoben učinek kot kis.

Še več pomoči iz shrambe

Poskusite tudi z gorčico, gazo namočeno v sok kislih kumaric ali pa rezine paradižnikov (ki jih lahko tudi zmiksate in nanesete kot kremo).

VEČ VSEBIN: