Domači pripravki proti mrčesu

Žuželke imajo nenadomestljiv namen v ekosistemu, vendar nam lahko delajo preglavice tudiv naših domovih in okoli njih, saj pogosto posegamo v njihov prostor. Na trgu obstaja sicer veliko izdelkov, ki nam pomagaju pri odganjanju in zatiranju žužkov, vendar kot ozaveščena oseba ne moremo uporabljajti kar vsako kemično sredstvo, ki nam pride pod roke, saj kemikalije lahko negativno vplivajo tudi na nas, naše otroke in domače živali. K sreči obstaja kar nekaj naravnih odganjalcev žuželk, ki jih lahko naredite sami!


Mravlje v stanovanju

Mravlje

Še preden se lotite vojne z mravljami, se znebite in pospravite vse, kar mravlje privlači. Pogosto se mravlje pojavijo prav zaradi tega, ker slabo pospravljamo in zapiramo hrano v stanovanju. Velika možnost je, da bo zadostoval že ta ukrep.

  1. Medtem ko večina hrane privablja mravlje, jih nekatera tudi odvrača. Mravlje ne marajo kumaric. Rezine kumare nastavite blizu poti mravelj v vaš dom in v razpoke, ki bi utegnile voditi v notranjost hiše. Pomaga tudi strok česna.
  2. Zmešajte kis, vodo in olje čajevca v škropilko za rože in  z njo neposredno poškropite mravlje in njihove poti okoli hiše.
  3. Mravlje prav tako ne marajo hoditi po določenih snoveh, saj s tem izgubijo vonj poti in jo nehote zapustijo. Potresite po njihovi stezi otroški puder, ostanke kave ali kajenski poper.

Ščurki

Podobno kot mravlje, ščurki obožujejo umazano stanovanje, ki je polno priboljškov zanje. Vaša najboljša obramba se začne s čisto kuhinjo in kopalnico.

  1. V škropilko nalijte in zmešajte vodo, milnico, olje čajevca, rožmarina, ali olje citronele. Ta mešanica ščurka tudi ubije.
  2. Tudi soda bikarbona ubije ščurke, če jo zaužijejo ali vdihnejo. Da jih do tega pripravimo, jo zmešamo s hrano, kot je kakav v prahu ali kakršna koli vrsta sladkorja, in mešanico postavite v nizko posodo, kamor bodo prišli na zadnjo večerjo.
  3. Še ena izmed možnosti je dobro staro pivo! Vanj namočite košček kruha z njim in ga postavite v globjo pločevinko ali kjerkoli bi ščurke želeli zbrati. Pivo jih ne ubije, ampak jih pritegne v pločevinko in jih opijani. Če notranjost pločevinke namažete z vazelinom, ne morejo priti več iz nje.

Bolhe

Vsi obožujemo svoje hišne ljubljenčke, vendar med vami verjetno ni nikoga, ki se zaradi tega že ni srečal z bolhami v stanovanju, ki se lahko tudi zelo hitro razmnožijo in začno pikati tudi člane vaš družine.


  1. Najprej morate seveda poskrbeti za svojega svojega kosmatinca, ki ga okopajte in počešite. Temeljito operite tudi posteljnino, nato pa poskusite še druge metode, ki jih bodo odpravile.
  2. Vzemite nekaj soli ali sode bikarbone in jo potresite po tleh in preprogah, kjer se nahajajo bolhe, še posebej po kotičkih, kjer je najbolj aktiven vaš ljubljenček. Pustite, na tleh nekaj ur, nato pa vse temeljito presesajte.

Pršice in stenice

Verjetno veste, da imate posteljo polno mikroskopsko majhnih hroščkov, ki se ob neprimerni higieni lahko preveč razmnožijo, kar lahko privede do izbruha alergije. Posteljne stenice pa se ni težko znebiti.
Operite vse! Oprati je potrebno posteljnino, blazine, vzglavnike, rjuhe, podloge ali pregrinjala, … z zelo vročo vodo in jih osušite. S tem se boste znebili del problema s posteljnino. Žimnico tudi temeljito presesajte, uporabite pa, v kolikor je mogoče čim bolj naravna čistila, ki ne povzročajo alergij na koži.

VEČ VSEBIN: