Dolgočasje v zvezi ni nujno slabo

Dandanes je dolgočasje skoraj prepovedano. Imamo 8-urne delavnike, socialna omrežja in še kopico hobijev, s katerimi imamo zapolnjene glave in s katerimi se zamotimo, ker se bojimo dolgočasja. Najbolj od vsega se bojimo dolgočasja v zvezi in se počutimo pod pritiskom, kadar se s partnerjem dolgočasimo.


Zunaj je lep in sončen dan, vi pa posedate doma in se vam zdi, kot da življenje teče mimo vas in imate slabo vest, če nečesa ne počnete? Če ste se v napisanih besedah našli, naj vam povemo, da z dolgočasjem ni nič narobe, v kolikor je ta prisoten od časa do časa. Dolgočasje je potrebno prepoznati in ga tudi razrešiti, včasih pa ga je treba preprosto doživeti.

Dolgčas v zvezi

Se dolgočasite v zvezi?

Revija Wall Street Journal in raziskovalci iz ZDA, Nemčije in Kanade so v nedavnih raziskavah odkrili, da dolgočasje spodbuja ustvarjalnost in vas spodbudi, da poiščete globlji smisel in zadovoljstvo. Torej, če vam je v zvezi kdaj dolgočasno, ta ni nujno obsojena na propad, kajti določene občutke ob dolgočasju lahko usmerite v razmišljanje in to vam posledično pomaga, da zveza uspe.

Več vrst dolgočasja

Raziskovalci so zaznali 4 različne vrste dolgočasja in vsako od navedenih lahko razkrije, kaj iščete v zvezi.


Ravnodušno dolgočasje

To se pojavi, ko smo utrujeni in pridemo po dolgi in naporni službi domov ter se nam ne da na večerno telovadbo s partnerjem, pa tudi kakšna druga aktivnost s partnerjem nam ne diši preveč. Vse, kar si želimo, je topla postelja in morda kakšna knjiga ali gledanje televizije.

Usmerjeno dolgočasje

Tako imenujemo dolgočasje, ko vseeno pogrešamo nekaj razburljivega. Smo na kosilu z drago osebo, pa smo vseeno osredotočeni na nekaj drugega, morda na dogajanje pri sosednji mizi.

Agresivno dolgočasje

To je dolgočasje, ki načenja vaše počutje in počasi zaradi njega postajate agresivni. Morda partner vodi pogovor cel večer in ne morete si pomagati, da mu ne rečete naravnost, naj že enkrat utihne, ker ga ne morete več poslušati.

Apatično dolgočasje

To je najverjetneje najhujše od vseh. Počutite se nemočno in brezupno. Večerja je zanič, nič vam ne ustreza, vendar se vam sploh ne zdi vredno ukrepati. To dolgočasje je tudi najtesneje povezano z depresijo. Vodilni raziskovalec Thomas Goetz je povedal: »Dolgočasje je znamenje, da nekaj ni v redu in da je to potrebno spremeniti«.


Sedaj, ko ste spoznali, da obstaja več vrst dolgočasij, boste lažje razrešili svoj odnos s partnerjem. Če se s partnerjem kdaj dolgočasita, še ne pomeni, da vajina zveza ni trdna in srečna, bosta pa le sama ugotovila, kako jo popestriti. Včasih je dovolj kanček ustvarjalnosti in pobeg iz rutine, da se situacija popolnoma spremeni. Če pa imate občutek, da ste v zvezi nemočni, se morate s partnerjem resno in iskreno pogovoriti.

Dolgočasje vsekakor ni nekaj, na kar bi pomislili, ko pomislimo na strastno in srečno zvezo, je pa sestavni del našega življenja in prepoznavanje dejavnikov dolgočasja je lahko le razlog za rast in spremembe, ki nas v življenju gradijo in oblikujejo.

VEČ VSEBIN: