Dnevne navade produktivnih ljudi

Zagotovo poznate osebo, ob kateri se vam zdi, da nikoli ne spi, saj v enem dnevu postori toliko različnih stvari, da se vam zdi to skoraj nemogoče. Po drugi strani pa imate morda sami hude težave s produktivnostjo. Kako torej nekaterim uspeva najti čas za toliko aktivnosti? Morda sploh ne gre za kakšno posebno skrivnost, ampak za zelo preproste vsakodnevne navade, s katerimi lahko začnete tudi sami. Zagotovo boste presenečeni nad tem, kako pozitiven vpliv imajo lahko te navidezno drobne spremembe na vašo produktivnost. Kaj torej počnejo tisti ljudje, ki so zelo produktivni?


Produktivni ljudje

Vedno si vzamejo čas za telesno aktivnost

Morda se vam zdi to v nasprotju z vašo intuicijo. Že tako vam primanjkuje časa, zdaj pa vam pravimo, da bi morala biti telovadba ena izmed vaših prioritet. Vendar pa se praktično v vseh primerih izkaže, da s tem, ko poskrbite za redno telesno aktivnost, v resnici prihranite čas. S pomočjo gibanja boste kasneje med delom bolj zbrani, zato boste lahko naredili več v krajšem času. Telovadba pomaga pri zmanjšanju stresa in vpliva na boljše razpoloženje, zato se vam bo čas, ki ga boste vložili, zagotovo več kot povrnil.

Nikoli ne pozabijo na odmore

Še en ukrep, s katerim na prvi pogled izgubljate čas, v resnici pa ga pridobivate, so redni odmori. Če se dolgo časa osredotočamo na neko delo, naša produktivnost upade. Tako je zelo pomembno, da si vzamete čas za odmore, tako tiste krajše, nekajminutne, kot malce daljše. Poleg tega pa ne smete pozabiti, da pogosto najboljše ideje dobimo takrat, ko se malce odmaknemo od problema, s katerim se ubadamo.

Če je to mogoče, vedno delajo poleg okna

Poskušajte urediti svoje delovno okolje tako, da bo poleg okna. To je eden tistih majhnih, a izjemno koristnih trikov zelo produktivnih ljudi. Izpostavljenost naravni svetlobi ima nasploh zelo pozitiven vpliv na naše počutje, pomaga pa nam lahko tudi pri tem, da smo bolj produktivni. Če to, da bi bilo vaše delovno mesto ob oknu, ni izvedljivo, poskrbite vsaj za to, da boste med odmori ujeli nekaj dnevne svetlobe.


Znajo se odklopiti od elektronskih naprav

Morda so elektronske naprave nujni element vašega dela, vendar lahko kljub temu omejite dostop do določenih spletnih strani ipd. Produktivni ljudje vedo, da morajo zmanjšati možnost skušnjav na minimum, saj to povečuje verjetnost, da se bodo lahko zares osredotočili na svoje delo in ga opravili v najkrajšem možnem času. Imate navado, da vseskozi preverjate svojo elektronsko pošto? Določite na primer dva termina na dan, ko si boste vzeli čas za branje novih sporočil in odgovarjanje nanje. Manj tovrstnih prekinitev delovnega procesa pomeni tudi boljšo produktivnost.

Ne poskušajo opravljati več nalog istočasno

Že kar nekaj časa je znano, da so poskusi skoraj istočasnega opravljanja različnih nalog večinoma neuspešni. Čeprav imate tako morda občutek, da lahko naredite več v krajšem času, pa bo delo zelo verjetno opravljeno površno. Tako se boste morali kasneje ukvarjati z odpravljanjem napak, kar vam bo vzelo več časa, kot če bi se že na začetku posamezne naloge lotili zares zbrano. K novi nalogi tako preidite šele, ko zares zaključite s prejšnjo.

Preverite tudi, kakšne so navade srečnih parov.

VEČ VSEBIN: