Divji jam deluje, a ne kot si mislimo

Divji jam so slavili kot naravno različico hormonskega nadomestnega zdravljenja pri menopavzi, vendar ni nobenega dokaza, da bi tako deloval. Vendar ima druge zdravilne učinke, sprostilno deluje na mišice.


Divji jam (Dioscorea villosa), imenovan tudi dioskoreja, je sorodnik užitnega jama (Dioscorea alata). Izvira iz močvirnatih gozdov Severne Amerike, kjer je razširjen od Nove Anglije in Minnesote do Teksasa in Virginije. Ustrezajo mu ilovnata tla. Rad ima veliko svetlobe, zato ne uspeva v zelo senčnih območjih. Za dobro rast morajo biti tla dovolj vlažna.

Ta velika vzpenjavka z gostimi korenikami in ovijajočimi se stebli lahko zraste do šest metrov visoko. Njeni srčasto oblikovani listi so dolgopecljati. Rumenozeleni cvetovi sestavljajo majhna socvetja. Divji yam lahko gojimo tudi v Sloveniji, in sicer ga posadimo v dobro odcedna, s hranili bogata tla na soncu ali v rahli senci na našem vrtu.

Uporabni del divjega jama v zdravilne namene je njegova korenika, ki v premeru meri pet do deset centimetrov. Ko jo očistijo, jo posušijo in zdrobijo ali zmeljejo v prah. Divji jam najpogosteje uporabljajo za pripravo prevretkov. Korenika vsebuje steroidne saponine (dioscin, gracilin), čreslovine, fitosterole in škrob. Rastlina je tudi vir diosgenina, hormonom podobne snovi.


Na tržišču lahko kupimo divji jam kot suho zel za pripravo čaja. Na voljo je tudi v drugih oblikah, na primer kapsulah, tabletah, tinkturi in kremah.

divji jam
Kot zdravilo proti bolečinam so divji jam uporabljali že Azteki in Maji. Pozneje so naseljenci iz Evrope izkoristili njegove lastnosti za zdravljenje bolečin v sklepih in pri črevesnih krčih.

Nerodna pomota

Kot zanimivost omenimo, da so prvo kontracepcijsko tableto izdelali ravno iz diosgenina, ki so ga pridobili iz divjega jama. Vendar se je v javnosti razširila napačna predstava, da rastlina vsebuje ženske hormone, kot sta progesteron in ehidroepiandrosteron (DHEA). Glavna uporaba divjega jama v Ameriki tako še danes temelji na nesporazumu.

V resnici divji jam ne vsebuje nobenih hormonov, niti ne vsebuje snovi, ki bi učinkovale kot progesteron ali estrogen. Diosgenin v laboratoriju pretvorijo v progesteron in DHEA s posebnim postopkom, medtem ko je bilo v javnih občilih objavljeno, da lahko progesteron nastane v telesu neposredno iz te rastline, kar ne drži. Poskusi na živalih so pokazali, da uživanje sveže rastline ne zviša ravni progesterona ali DHEA. V človeškem telesu oziroma telesu živali namreč ni encimov, ki bi sprožili potrebno kemijsko pretvorbo diosgenina v progesteron. Poleg tega so molekule hormonu podobne snovi v divjem jamu prevelike, da bi se vpijale skozi kožo.

Če torej želimo kupiti kremo z naravnim progesteronom, se ne menimo za tiste z divjim jamom. Če imajo kreme vendarle hormonski učinek, je to kvečjemu zato, ker vsebujejo progesteron, ki so ga izdelali v laboratoriju iz divjega jama ali soje.


In vendar pomaga

Steroidni saponini v divjem jamu igrajo pomembno vlogo pri blaženju posledic nategnjenih mišic ter lajšanju kroničnih bolečin v mišicah in pri artritisa.

Divji jam vsebuje alkaloide, ki sproščajo mišice, posebno v trebuhu in ob medenici. Tako naj bi pomagal pri sproščanju krčev in pri kolikah, sindromu razdražljivega črevesa in drugih vrstah bolečih mišičnih krčev. V pomoč je lahko pri prebavnih težavah. Lahko tudi omili menstrualne krče in bolečine, povezane z endometriozo, motnjo maternične sluznice. Ker pomaga pri bolečih mišičnih krčih, jo pogosto uporabljajo tudi za lajšanje bolečin med porodnimi popadki. Divji jam poveča tudi lipidno oksidacijo in zviša raven koristnega holesterola (HDL).

Pri prebavnih motnjah lahko uživamo prevretek divjega jama, ki ga pripravimo tako, da eno do dve žlički posušene zeli prelijemo s skodelico zelo vroče vode in pustimo stati 15 minut. Tako pripravljen čaj spijemo en- do dvakrat na dan. Čaju lahko za večjo ublažitev prebavnih težav dodamo tudi druga pomirjujoča zelišča, na primer baldrijan (Valeriana officinalis) ali poprovo meto (Mentha piperita).

Proti revmatičnim bolečinam jemljemo kapsule na osnovi divjega jama (korenika v prahu, 500 miligramov), in sicer vzamemo po eno do dve kapsuli do trikrat na dan.


Če želimo doseči ostale opisane zdravilne učinke divjega jama, tri- do štirikrat na dan vzamemo po pol žličke tinkture na njegovi osnovi raztopljene v vodi ali dvakrat na dan po 500 miligramov divjega jama v kapsuli/tableti ali trikrat na dan spijemo skodelico čaja iz divjega jama, ki ga pripravimo tako, kot je opisano zgoraj. Pripravke na osnovi divjega jama vedno jemljemo med obroki, da bi imeli čim manj želodčnih težav.

Nosečnice in doječe matere ne smejo uživati divjega jama. Vedeti moramo tudi, da izjemno velike količine divjega jama lahko povzročijo slabost in drisko.

Ni pravih dokazov …

Številni so prepričani, da divji jam pomaga proti hormonskim težavam pri ženskah, vendar znanstvenih dokazov za tovrstno učinkovitost še ni. Zadnja leta so veliko govorili in pisali o sposobnosti divjega jama, da posnema določene hormone, posebno progesteron, in da zmore omiliti težave pred menstruacijo in v menopavzi. Večina teh trditev ni dokazanih.

Nekateri zdravilci so ugotovili, da so bolnice s predmenstrualnim sindromom in simptomi menopavze dosegle dobre rezultate s kremo iz divjega jama, ki so jo nanesle na trebuh in stegna. Ni jasno, kako krema pomaga. Včasih proizvajalci kremi z divjim jamom dodajo umetno pridobljen progesteron, ki bi lahko bil odgovoren za del zdravilnega delovanja. Kljub pozitivnim ocenam uporabnic je treba na znanstveno potrditev zdravilne moči kreme iz divjega jama še počakati. Med kliničnimi poskusi, ki so jih leta 2001 izvajali v Avstraliji, so eni skupini preiskovank dajali kremo na osnovi divjega jama, ki so si jo vtirale v telo, druga skupina je dobivala placebo. Raziskovalci niso ugotovili ublažitve simptomov menopavze niti pri prvi niti pri drugi skupini.

VEČ VSEBIN: