Deset centov več za škatlico cigaret

Kadilci bodo za svojo razvado odslej plačevali več. Nakup škatlice cigaret jih bo s prvim februarjem namreč večinoma olajšal za dodatnih deset centov. To pa je samo eno od dveh zvišanj trošarin, ki sta del nove protikadilske zakonodaje in ju je vlada napovedala za letos.


Trošarine so s prvim februarjem poskočile s 106 na 109 evrov na tisoč cigaret, prvega julija pa se bodo zvišale še za dva centa, na 111 evrov na tisoč cigaret. Med protikadilskimi ukrepi so tudi zvišane cene drugih tobačnih izdelkov – tobaka, cigar, cigarilosov ipd.

škatlica cigaret

Koliko bo v žep pospravila država?

Povišanje trošarin v dveh korakih bo v državno blagajno prineslo 11,3 milijona evrov letno ali 940 tisočakov mesečno, je povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Sicer pa so se trgovci že prilagodili povišanju trošarin. V Tobačni Ljubljana so škatlice cigaret iz njihove ponudbe večinoma že podražili za deset centov, je razvidno iz njihovega novega cenika.

Kmalu tudi nova protikadilska zakonodaja

Prvega februarja bodo na Odboru Državnega zbora za zdravstvo obravnavali tudi novi zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih poslancev, ki bo prinesel dolgo pričakovano enotno embalažo tobačnih izdelkov. Zakon bo strožje udaril tudi področja oglaševanja, sponzoriranja in promocije tobaka in povezanih izdelkov. Kljub prizadevanjem zdravstvenega ministrstva pa posebnega tobačnega centa ne bo.


Kajenje v Sloveniji letno vzame 3600 življenj

Kajenje dokazano povzroča različne vrste raka, bolezni srca in ožilja, dihal ter druge bolezni, kot so npr. diabetes, motnje erekcije, bolezni oči, revmatoidni artritis. Kajenje je zelo resna razvada, saj poškoduje tako rekoč vsak organ v telesu. O škodljivih razsežnostih posledic kajenja priča tudi srhljiva statistika, ki pravi, da samo v Sloveniji za posledicami te razvade letno umre 3600 ljudi, kadilci pa umirajo 10 do 15 let prej. Zaradi bolezni, ki nastane kot posledica kajenja, umreta kar dve tretjini kadilcev v Sloveniji.

VEČ VSEBIN: