Craig Wright je priznal, da je ustanovitelj bitcoina

Avstralski poslovnež Craig Wright je javno priznal, da je prav on Satoshi Nakamoto, ustanovitelj bitcoina. Priznal je zaradi ugibanj javnosti, ki so se prav o njem razpisale že lani.
Mediji se že leta sprašujejo kdo si je izmislil digitalno valuto bitcoin in ugibanj je konec. Da je to prav Craig Wright, so poleg njega potrdili tudi ugledni člani bitcoin skupnosti, je zapisano na spletni strani BBC-ja. Wright je namreč svojo identiteto razkril trem medijskim organizacijam, in sicer so to BBC, Economist in GQ.


Craig Wright
foto: Wikimedia Commons

Bitcoin je omrežje, ki omogoča obstoj digitalnega denarja in tehnično gledano gre za prvo vrstniško decentralizirano razpršeno plačilno omrežje, ki ga poganjajo uporabniki brez centralnega organa ali posrednikov. Bitcoini so že priznani kot plačilno sredstvo za nekatere dobrine.

Wright se je, kot že omenjeno, razkril zaradi številnih ugibanj medijev, kdo je Nakamoto in dodal, da ne želi postati simbol digitalne valute. »Želim delati, kar delam. Nočem ne denarja ne slave ne oboževalcev. Samo želim, da me pustite pri miru,” je povedal novinarjem.

VEČ VSEBIN: