Čokolada za boljši spomin

V nedavni študiji so znanstveniki odkrili, da je čokolada pravzaprav – vsaj za nekaj – zelo zdrava. Odslej naj vas to, da obožujete čokolado in se ji ne morete upreti, malo manj skrbi. Resda se vam bo uživanje čokolade v preveliki meri poznalo na kilogramih, boste imeli pa zato boljši spomin.


Čokolada

Čokolada nas naredi pametnejše

Zgornja trditev je znanstveno dejstvo. 968 ljudi, starih med 23 in 98 let je sodelovalo v študiji, namenjeni odkrivanju zdravstvenih koristi uživanja čokolade. Izkazalo se je, da so imeli tisti, ki so čokolado uživali pogosteje, bolje razvit vizualni spomin, stvari so si precej lažje zapomnili, abstraktno razmišljanje jim je bilo bližje, poleg tega so bili sposobni dalj časa trajajoče koncentracije. Znanstveniki so ugotovili, da čokolada upočasnjuje staranje možganov, poleg tega pa tudi preprečuje pojav nekaterih bolezni, npr. demence.

Ni vsaka čokolada zdrava

Snovi v čokoladi, ki jim pripisujejo omenjene pozitivne učinke, imenujemo flavonoidi, poleg vsega naštetega na naše telo delujejo tudi protivnetno. Vendar pa naj vas ne zanese! Flavonoide najdemo v temni čokoladi, v mlečnih in belih čokoladah se pojavljajo v le majhnih količinah ali v sledovih, zato se ne nadejajte pozitivnih učinkov, v primeru da boste vsak dan pojedli sto ali več gramsko belo ali mlečno čokolado. Se boste pa v tem primeru verjetno zredili.

Pripravite si zdravo in okusno čokolado kar doma

Temna čokolada, katere glavni del je kakav, je polna mineralov in antioksidantov, ki naše telo ščitijo pred škodljivim delovanjem prostih radikalov. V kakavu najdemo tudi kalcij, baker, magnezij, fosfor, kalij, natrij in cink. Če se ne želite odpovedati sladkemu užitku, hkrati pa si želite, da bi vam čokolada pripomogla k lažji koncentraciji in boljšem spominu, si pripravite presno čokolado. Recept je izjemno preprost.


Potrebujemo:

  • pol skodelice kakava v prahu,
  • pol skodelice kakavovega ali hladno stiskanega kokosovega masla,
  • tri žlice agavinega sirupa ali kokosovega sladkorja,
  • ščep soli,
  • ščep vanilje v prahu,
  • goji jagode ali lešniki.

Kakavovo ali kokosovo maslo stopite na sobni temperaturi, primešajte kakav, sladilo, sol in vanilijo v prahu. Maso vlijte v model (lahko v širšo skodelico) in posujte z goji jagodami ali z lešniki, uporabite pa seveda lahko kar oboje. Model postavite za nekaj ur v hladilnik, da se strdi. Obilo sladkih užitkov vam želimo!

VEČ VSEBIN: