Ciklama – očarljiva lončnica jesensko zimskih dni

Prišel je čas ciklam, tistih prečudovitih lončnic, ki nam v jesenskem času polepšajo balkone in okenske police. In če bomo z njimi ravnati pravilno, bodo ciklame dobro uspevale in cvetele tudi v notranjih prostorih, kamor jih umaknemo, ko se temperature znižajo. Police v vrtnih centrih so že polne raznoraznih sort ciklam in res se je težko upreti nakupu.


Ciklama na balkonu

Ciklama (Cyclamen persicum) je ena izmed najbolj priljubljenih cvetočih lončnic v jesensko zimskem času. Ljubki cvetovi z uvihanimi cvetnimi listi, so na voljo v beli, roza, lila barvi, tudi rdeče najdemo in take, kjer se barve prelivajo od temnejših do svetlejših odtenkov. Nekatere, predvsem tiste z manjšimi cvetovi, tudi prijetno dišijo. Listi srčaste oblike, z vzorci zelene ali srebrne barve, se v lepoti kosajo s cvetovi. Na dolgih mesnatih pecljih tvorijo kompaktno rastočo rastlino.
Ciklama je znana tudi po tem, da očisti zrak škodljivih snovi, ki se predvsem pozimi kopičijo v zaprtih prostorih. Žal se velikokrat zgodi, da se naše veselje ob občudovanju prelepih cvetov kaj kmalu konča. Že nekaj tednov po nakupu cvetovi ovenijo, listi porumenijo in naj se še tako trudimo, ciklame ne oživimo več.

Se sprašujete ali bi jo kljub temu, da je lani cvetela le kratek čas, ponovno kupili? So ciklame res tako zahtevne in muhaste lepotice ali moramo poiskati vzrok drugje? Kaj moramo postoriti, da bomo lahko dolgo uživali ob pogledu na krasne cvetove?

Previdni moramo biti že pri nakupu lončnice. Nikoli ne kupujmo ciklame, ki je že v polnem cvetu. Listi ne smejo biti rumenkasti in povešeni. V zimskem času se izogibajmo nakupom v hladnih vrtnih centrih, na trgu ali v cvetličarnah, ki ponujajo rastline izpostavljene zunanjemu mrazu.


Največja težava pri gojenju ciklam je temperatura, saj lončnica ne mara toplega in suhega zraka. Zato je lepa v jeseni na balkonu, kjer dela družbo ostalim jesenskim lepoticam. Ko se temperature spustijo pod 5˚C, je bolje, če jo umaknemo v stanovanje. Takrat pa se pogosto zgodi, da ciklama hitro odcveti, listje pa porumeni. Ciklama bo dobro uspevala, če temperatura ni višja od 15˚C, kar je v naših toplih stanovanjih prej redkost kot pravilo. Še najprimernejša je hladnejša svetla predsoba, ali kvečjemu proti severu obrnjena okenska polica. Zato smo, če ji zagotovimo svetel prostor odmaknjen od neposrednega sonca s temperaturo od 10 do 15˚C, naredili že polovico od potrebnega. Da ji zagotovimo še vlažen zrak, ki ga potrebuje, jo postavimo na pladenj z vlažnim prodom in občasno pršimo.
Tudi prst mora biti ves čas vlažna. Vendar moramo biti pri zalivanju previdni, saj mesnata listna in cvetna stebla ter sama čebulica zgnijejo, če zalivamo po njih. Odvečno vodo iz podstavka vedno odlijemo. Med cvetenjem gnojimo z ekološkimi tekočimi gnojili. Če ji zagotovimo vse to, bo ciklama cvetela več mesecev.

Ko spomladi rastlina odcveti in listi začnejo veneti, je to znak, da je prišel čas počitka. Takrat zmanjšamo zalivanje in prenehamo z gnojenjem.
Do sredine poletja jo pustimo, da počiva. Pri nas se je najbolje obnesla, ko je poletje preživela pod grmom forzicije, v senci, hladu in vlagi. V drugi polovici poletja presadimo gomolje v kvalitetno prst. Paziti moramo, da je gomolj v zemlji samo do polovice. Lonček postavimo na topel in svetel prostor in ohranjamo vlažno prst. Začnemo tudi gnojiti. Septembra nas bo v zahvalo, da je po cvetenju nismo vrgli v koš, nagradila z ljubkimi cvetovi in ponovno krasila najprej balkon, kasneje pa sobo v stanovanju.

Razmišljajmo in ravnajmo trajnostno in ekološko tudi pri nakupu in gojenju sobnih rastlin. Vsako leto potrošniki brez potrebe zavržejo v smeti na milijone okrasnih rastlin – pa naj bo to zaradi nevednosti, malomarnosti ali le iz gole človeške nečimrnosti.

[gdl_gallery title=”Ciklame” width=”90″ height=”90″ galid=”13″ ]


VEČ VSEBIN: