Česen kot zdravilo – kaj pravijo študije?

Česen je eno najpomembnejših hranil na svetu. Kljub temu ga marsikdo ne mara ali pa se mu raje izogne zaradi neprijetnega vonja. Številni izsledki novejših študij potrjujejo, da je česen eno najbolj obetavnih naravnih zdravil.


Česen naj bi zdravil namreč 160 različnih bolezni, med njimi tudi 14 vrst raka. Prevladuje mnenje, da bi s pogostejšo uporabo česna v prehrani lahko preprečili milijone smrti na leto. Dokazano je, da je česen učinkovit pri zdravljenju najpogostejših vzrokov smrti, kot so infekcije, bolezni srca in ožilja ter rak.

Česen kot zdravilo

Česen vpliva tudi na infekcije

Študije dokazujejo, da ima česen močan učinek proti bakterijam, glivicam in virusom. Proti infekcijam ima pomembno vlogo tako v preventivi kot kurativi. Med najpogostejše infekcije v svetovnem merilu spadajo HIV-1, Herpes simplex tipa 1 in 2, kandida in H. Pylori.

Zakaj redno uživati česen?

Verjetno ste že slišali, da je česen dober za srce, da znižuje krvni tlak in holesterol. Tukaj je še nekaj razlogov, zakaj bi česen vključili v vsakdanjo prehrano:


  • ščiti telo pred škodljivimi prostimi radikali,
  • zmanjšuje vnetje v stenah krvnih žil,
  • preprečuje nastajanje krvnih strdkov,
  • znižuje krvni tlak in holesterol.

Dokazano deluje proti raku

Najbolj obetavni rezultati študij o učinkovitosti česna na zdravljenje se kažejo na področju zdravljenja raka. Na tem področju bodo potrebne še dodatne študije, ki bodo dokončno potrdile njegovo učinkovitost. Do sedaj je bilo dokazano, da imajo sestavine v česnu zdravilen učinek pri zdravljenju levkemije, raka na dojki, črevesju, jetrih, trebušni slinavki, maternici in materničnem vratu, kosteh, koži ter bezgavkah.

Kuhan ali surov?

Razlogov, zakaj bi česen vključili v vsakdanjo prehrano, je torej precej. Raziskava iz leta 2013, ki je bila objavljena v reviji Food and Chemical Toxicology, je pokazala, da ima največji učinek česen v surovi obliki. Glede na to, da vsak ne more prebaviti surovega česna, pa pride v poštev tudi kuhan česen, ki ima skoraj enak učinek kot surov.

Majhne skrivnosti za konec

Če bomo nasekljan ali strt česen pustili stati vsaj 5 minut preden ga začnemo kuhati, se bo iz njega začela sproščati aktivna in zdravilna učinkovina alicin. Ta se namreč sprosti le iz narezanega ali stisnjenega česna.

Strokovnjaki menijo, da je za zdravega človeka, ki želi izkoristiti preventiven učinek česna za zdravje, dovolj, da poje od 1 do 2 stroka česna dnevno. Tistemu, ki je že zbolel npr. za boleznimi srca in ožilja, pa priporočajo uživanje do 10 strokov česna na dan.


VEČ VSEBIN: