Zdravniki priporočajo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

Pomlad je čas sprehodov, na katerih pa na nas preži majhna, a hkrati velika nevarnost – klopi. Približno odstotek klopov v Sloveniji je okužen s klopnim meningoencefalitisom, posledice okužbe z njim pa lahko zelo hude. Zdravniki vsako leto pozivajo k cepljenju proti temu virusu, saj je to edina učinkovita zaščita.


Klopi in cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

Prenos virusa s klopa na človeka je zelo hiter. Virus se v devetih od desetih primerov prenese na človeka. Hitra odstranitev klopa ne pomaga pri preprečevanju klopnega meningoencefalitisa, kvečjemu lymske borelioze, ki jo prav tako prenašajo klopi in je bistveno bolj pogosta od klopnega meningoencefalitisa. Prvi znaki okužbe s slednjim se pojavijo teden do dva po vbodu okuženega klopa. Prvi simptomi so utrujenost, bolečine v mišicah, slabo počutje, glavobol in vročina. Ti znaki za nekaj časa nato izzvenijo, nakar se spet pojavijo vročina, glavobol, slabost in bruhanje, lahko pride tudi do motenj zavesti. Da bi potrdili bolezen, je treba opraviti laboratorijske preiskave, rezultati pa so znani v nekaj urah.

Bolezen je nevarna predvsem zato, ker odstotek obolelih umre, pet odstotkov pa ostane invalidov. Letno za klopnim meningoencefalitisom zboli krog 250 ljudi. Ponavadi jih največ zboli junija ali v prvih jesenskih mesecih, če je jesen topla. Zanimivo je tudi dejstvo, da se jih večina ne okuži v naravi, temveč v bližini svojega doma. Zdravniki priporočajo, da se pred vbodom klopa zaščitite z oblačili in repelenti, čeprav to ni vedno učinkovito.

Cepljenje je edina učinkovita zaščita

V Sloveniji je nizka precepljenost proti klopom, čeprav Slovenija sodi med območja, kjer je nevarnost takšne okužbe velika, opozarjajo zdravniki. Samo cepljenje nas lahko obvaruje pred zelo hudimi posledicami tega virusa, na katerega po okužbi ne moremo vplivati z nobenim zdravilom. Tudi v prihodnosti ne kaže, da bi kaj kmalu dobili zdravilo proti virusu klopnega meningoencefalitisa, zato je najboljša rešitev še vedno cepljenje.


Lymska borelioza

To je najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi. Znaki, da je prišlo do okužbe, so spremembe in rdečina na koži na mestu vboda. Kmalu se razvije obročast izpuščaj, ki se postopno veča, včasih srbi ali peče. Nekateri čutijo tudi utrujenost, imajo glavobol in jih bolijo mišice, spet drugi pa nimajo nobenih znakov. Če bolezni ne prepoznamo in zdravimo dovolj zgodaj, se lahko tudi čez nekaj let pojavijo okvare živčevja, srca, kožne spremembe in prizadetost sklepov. Bolezen je v zgodnji fazi popolnoma ozdravljiva. Zdravijo se jo z antibiotiki.

VEČ VSEBIN: