Celostni pristop k izgubi teže

Se že leta sprašujete, kako izgubiti težo in dati telesu tisto obliko, ki si jo neskončno želite? Nenehno brskate po spletu in iščete odrešilno dieto? Stavek »sem na dieti« v večini primerov pomeni, da stradate, ne jeste vsega, si trgate od ust.


A v resnici ima laho beseda dieta tudi zelo pozitivno notacijo. Citiram:

[pull_quote_center]»V vsakdanji praksi uporabljamo ta pojem, ki izvira iz grščine (diaita) in pomeni način življenja. Dieta je širši pojem od zdrave prehrane in vključuje tudi koristne napotke za zdrav način življenja, ki jih povezuje z zdravo prehrano. Običajno pod dieto razumemo posebno predpisano hrano, ki jo predpiše trener ali pa je posledica lastne odločitve.«[/pull_quote_center]

Kadar k izgubi teže pristopate celostno, zavestno in načrtovano bo zagotovo rezultat prinašal večjo uspešnost: načrtovano spremembo prehrambenih navad, spremembo načina razmišljanja in življenjskega stila. K boljšemu počutju pripomore tudi način rekreacije, ki vam je blizu.


izguba teže

Le kdo še ni preizkusil vseh mogočih in nemogočih diet, pri tem morda celo shujšal, a žal tudi znova pridobil izgubljene kilograme? In to še več kot pred dieto. Vam je to poznano? Ali ni čudno, da več diet ko preizkusite, bolj hrepenite po hrani? Razlog je v tem, da si tisto, kar vam je na silo odvzeto, še bolj želite.

Če ne boste spremenili načina razmišljanja in stila življenja ne boste naredili nič. Slej ko prej se boste vrnili v star miselni vzorec in ponovno pričeli posegati po nezdravi hrani. Prekomeren vnos hrane je običajno povezan s čustveno težavo. Seveda obstajajo tudi zdravstvene, ampak v tem članku ne bom posegala v medicinsko stroko, ki ni moje področje. V večini primerov prekomerne teže gre za slabo samopodobo, potrebo po varnosti, toplini, spoštovanju, ljubezni… Gre za konflikt med umom in podzavestjo. V um si vnesete željo po izgubi kilogramov, lepšem telesu, v podzavesti nosite negativne programe, ki sem jih navedla zgoraj. Podzavest je tista, ki vodi naše življenje. Če želite dolgoročne učinke morate te programe zamenjati v bolj ljubeč odnos do sebe. V programe, ki bo vašo zavestno željo po izgubi teže podprl. Hrana je zgolj posledica nekega vzroka, ki je vezan na negativno čustvo. Ko boste odpravili ta vzrok, ga prepoznali in delovali na njegovi odpravi, teža ne bo več nikoli vaš problem. Zato diete ne delujejo. Tudi najrazličnejši pripomočki in prehrambeni dodatki ne delajo čudežev. Posameznik se osredotoča na težo, hrano, ki naj bi »redila« se pravi na tisto, kar ne želli. Će želite rezultat se morate osredotočiti na tisto kar želite, predvsem na to, da se vzljubite. Ljubezen do sebe nam ne more nikoli škoditi. Takrat delujemo iz srca in počnemo le stvari, ki so za nas dobre in si jih želimo ter nas podpirajo.

Sprememba prehrambenih navad in posledično načina življenja zahteva svoj čas. Rezultat ne more slediti čez noč kot tudi kilogrami niso prišli iz danes na jutri. Postopno in načrtovano delovanje prinaša dolgoročnejše učinke, brez stresa, lakote in pritiska. Človek mora jesti. Pomembno je, kaj, kdaj in kako je´. Naj bo vaše prehranjevanje užitek, ne kazen.

Bolje je, da se izgube teže lotite skupaj z nekom, ki se nato spozna. Poleg načrtovanja zdrave prehrane, vseh potrebnih mineralov in vitaminov, ki jih telo potrebuje, boste imeli na drugi strani tudi nekoga, ki vas bo spodbujal, ko boste morda kdaj želeli omagati. Tudi, ko se vam pokvari avto, ga ne greste popravljati sami, če niste zato strokovnjak. Zakaj bi bilo pri spreminjanju prehrambenih navad, ki je v večini primerov motnja kaj drugače?


Za dolgoročni učinek spremenite sebe, svoje misli in prehrambene navade. Pot spreminjanja vam bo nudila samospoznavanje svojega telesa in predvsem sebe. Skupaj se vedno zmore več. Vse to se bomo učili tudi v Bodi eko šoli celostne preobrazbe.

VEČ VSEBIN: