Če ste pozabljivi, izvajajte vaje za urjenje možganov

Tako kot lahko treniramo posamezne mišice, lahko urimo tudi možgane. Z leti pride do sprememb pri shranjevanju in sortiranju podatkov, zato imajo starejši ljudje nemalokrat težave s spominom. Tovrstni problemi pa pestijo tudi nekatere mlade ljudi, vse je namreč odvisno od tega, kako pogosto uporabljamo svoje možgane.


Pozabljivost

Če je vaše delo v službi monotono in tam ni časa za urjenje možganov, ob večerih berite kakšno dobro knjigo, nekateri ljudje prisegajo na reševanje križank, spet drugi na igranje časa. danes vam bomo predstavili dve vaji za urjenje možganov oziroma za boljši spomin.

Umivajte si zobe z drugo roko

Če boste začeli pri umivanju zob ali pri zapenjanju gumbov vsaj enkrat na dan uporabljati drugo roko, bodo vaši možgani dobili signal, da gre za “napačno” roko, to pa bo spodbudilo tvorjenje novih celičnih povezav. Možgani se trudijo, da bi bili kos nalogi, ki ste si jo zadali, dokazano je, da imajo ljudje, ki znajo pisati tako z levo kot tudi z desno roko, boljši spomin od tistih, ki pišemo samo z eno.

Izmišljajte si zgodbe

Opravila, ki so še pred vami, si boste precej lažje zapomnili, če boste okrog njih spletli zgodbo. To vam niti ne bo vzelo veliko časa, pozorni bodite samo na to, da bo zgodba čimbolj fantastična oziroma da bo imela čimmanj skupnega z resničnostjo. Če morate prevzeti pošiljko na pošti, se ustaviti v lekarni, se nato dobiti s prijateljico Anjo na kavi in vrniti knjigo v knjižnico, v svoji glavi natvezite približno takole zgodbo: “Poštarka Anja se je skrila v lekarno, ker se boji iti v knjižnico.” Morda se vam nasvet zdi butast, vendar si stvari, ki niso resnične, precej lažje zapomnimo.


VEČ VSEBIN: