Če imate glavobol, masirajte te točke na obrazu

Če se ob glavobolu ne želite zatekati k tabletam, ki imajo številne stranske učinke, poskusite z alternativo – masažo določenih točk na glavi.


Glavobol se lahko pojavi zaradi premalo spanja, stresa, napetih mišic v vratu, uživanja prekomernih količin alkohola in drugih vzrokov. Lahko se pojavi od časa do časa, lahko pa postane kroničen. Glavoboli so lahko različni – sinusni, v skupkih, migrene in drugi. Glavobola se lahko, ne glede na njegov vzrok, znebite z rahlim pritiskanjem na določene točke na glavi ali obrazu.

Glavobol točke na obrazu

Točka med obrvmi

Nahaja se na sredini med obema obrvema in točno nad korenom nosu. Pod to točno se nahajajo sprednji sinusi. Ko so prenatrpani s sluzjo (običajno med obolenjem dihal ali zaradi alergije), lahko povzročijo glavobol. Masaža te točke bo pomagala razrahljati sluz, ki povzroča prenatrpanost in s tem glavobol.

Točki na ličnicah pod očesom

Na ličnici, točno pod vsakim očesom, se nahajajo maksiliarni sinusi. Tudi v njih se lahko nabere sluz, ki povzroči glavobol. Masirajte ti dve točki, kar bo pomagalo sprostiti preveliko količino sluzi, ki povzroča glavobol.


Sence

Mišice pod sencami lahko postanejo napete, to pa povzroča glavobole in občutljivost vida. Da bi se znebili glavobola, narahlo masirajte sence s počasnimi krožnimi gibi.

Zatilje

Iz točke na zatilju izvira večina glavobolov, ki jih povzroči mišična napetost. Veliko ljudi ima namreč nepravilno držo, kar povzroči napetost v narastiščih mišic v vratu ali pod lobanjo. Najboljši način, da se znebite takega glavobola, je, da vas nekdo drug zmasira po vratu in ramenih. Lahko si pomagate tudi s teniško žogico ali masažnim valjem – uležite se in se premikajte tako, da bosta žogica oz. valj masirala napete vratne mišice.

V masaži, akupukturi in refleksologiji se poslužujejo pritiskov na te točke, da bi odpravili različna zdravstvena stanja in bolezni, vključno z običajnim glavobolom. Tudi znanstveno dokazano je, da masiranje določenih mest na glavi in obrazu pomaga zmanjšati simptome kroničnega glavobola.

VEČ VSEBIN: