Camu camu – vir največje količine vitamina C!

Camu camu je dragocen sadež rdeče vijoličaste barve, ki vsebuje več vitamina C kot kateri koli drug do zdaj odkrit sadež. Po vsebnosti vitamina C močno prekaša limono. Camu camu (Myrciaria dubia) najdemo v težko dostopnih območjih amazonskega deževnega gozda. V Peruju domačini zrele sadeže nabirajo kar ročno iz kanujev. Nato jih posušijo in zmeljejo v prašek. Ta dragocen prašek lahko uživate tako, da ga zmešate s tekočino ali kot dodatek k hrani.


camu camu

Zakladnica hranilnih snovi

Camu camu ima kar 40 % več vitamina C kot acerola in celo 3000 % več kot limona. Poleg visoke vsebnosti vitamina C camu camu v sebi skriva tudi aminokisline, betakaroten, vitamine (tiamin B1, riboflavin B2, niacin B3), minerale, kalcij, železo, kalij, fosfor ter druge za človeški organizem pomembne in nepogrešljive hranilne snovi.

Najpriporočljivejši je vitamin C v naravni obliki

Dnevne potrebe po vitaminu C se pri ljudeh sicer razlikujejo. Odvisne so od različnih dejavnikov. Povečajo se na primer pri stresu, raznih poškodbah, med boleznijo in okrevanjem po njej, intenzivnem ukvarjanju s športom, tudi pri kajenju.

Redno uživanje camu camuja zelo okrepi imunski sistem, da je ta dovolj močan v boju z virusi in bakterijami. Vitamin C namreč deluje kot antioksidant, saj lovi in uničuje proste radikale, ki povzročajo bolezni in pospešujejo staranje. Vitamin C v naravni obliki ima neprimerno boljše učinke v primerjavi s sintetično izdelanim, ki je običajno v prodaji.


Japonski znanstveniki so leta 2008 ugotovili, da ima camu camu antioksidativne in protivnetne učinke. V raziskavi, opravljeni na skupini kadilcev, je camu camu bistveno zmanjšal količino z oksidativnim stresom poškodovanih celic, medtem ko sintetični vitamin C (askorbinska kislina) ni imel nikakršnega učinka.

V hrani je vse manj vitamina C

Človeški organizem ne more sam izdelovati vitamina C, zato ga moramo za izboljšanje in varovanje zdravja zaužiti s hrano. Zaradi čedalje intenzivnejšega kmetovanja in iztrošenosti zemlje je v naši hrani prisotno vedno manj vitamina C in drugih nepogrešljivih hranil. Zato je kot dopolnilo k prehrani priporočljivo uživati tiste rastline, ki imajo veliko vsebnost hranil v naravni obliki, med drugim tudi naravni vitamin C. Šele preplet vseh teh naravnih snovi ima lahko blagodejen in močan pozitiven učinek na zdravje.

Zakaj torej uživati camu camu?

Camu camu vsebuje tudi bioflavonoide, ki vitaminu C omogočajo dostop do celic, kar je pogoj za njegovo učinkovitost.

Železo, ki ga v camu camuju najdemo obilo, lahko pomaga pri slabokrvnosti. Vendar je železo najmočnejše in ima najučinkovitejše učinke prav v paru z naravnim vitaminom C, ker naravni vitamin C omogoča, da ga telo najbolje absorbira.


Z uživanjem camu camuja boste tako okrepili imunski sistem, preprečevali in lajšali težave pri gripi in prehladu. Ta zdravilni sadež lahko pomaga pri odpravi virusnih okužb, med katerimi je tudi herpes. Camu camu blagodejno vpliva tudi pri pospeševanju procesa celjenja ran in lahko pomaga pri obnovi vezivnih tkiv. A to še ni vse, camu camu se je izkazal za učinkovitega pri blaženju simptomov migren in depresije ter pri zmanjšanju pogostosti migren. Camu camu lahko pripomore tudi k učinkovitejši absorpciji železa.

Ker količina divjega camu camuja iz poplavnega gozda ne zadovoljuje povpraševanja, so lokalni poslovneži presadili poganjke na zemljo ob Amazonki. Tako gojen camu camu ima drugačen, neprijetnejši okus kot tudi bistveno manjšo učinkovitost in bistveno manjšo vsebnost vitamina C.

VEČ VSEBIN: