Čakre in obredi za pospešitev njihovega delovanja

Čakre so energetska središča in centri zavesti v človekovem telesu in označujejo centre moči. Čakre vplivajo na delovanje notranjih organov, krvni obtok, izločanje, delovanje hormonov, pa tudi na čustva in misli. Kozmična energija prana se zbira v čakrah, ki se nato spreminja v uporabno energijo za telesne, duhovne in duševne procese. Za laično razumevanje obstaja sedem glavnih čaker – energetskih središč. Nanizane so od dimelj navzgor do vrha glave. Nameščene so v bližini žlez z notranjim izločanjem, ki uravnavajo raven pomembnih hormonov v telesu in neposredno vplivajo na njihovo delovanje. Ob njih je znanih še nekje okoli 88.000 stranskih čaker, ki so porazdeljene po vsem telesu. Primer: Čelni čakri pripada žleza hipofiza in se nanaša na  področja samozavedanja, ustvarjalnosti, intuicije, duhovnega spoznanja, jasnovidnosti… Imamo še šest drugih, ki so znane pod imenom: korenska, vranična ali sakralna, popkovna, srčna, grlena ali vratna, čelna in kronska ali temenska čakra. Vsaka uravnava svojo žlezo in področje delovanja. Najpomembnejša naloga čaker je dovajati telesu življenjsko energijo (prano) in jo v njem skladiščiti. S tem se vzpostavlja telesno in duševno ravnovesje. Če so čakre dovolj razvite, je človekovo energetsko telo ustrezno napolnjeno s prano, tako da jo lahko poljubno skladišči v sončnem pletežu. Od tu pa jo lahko nato zavestno usmerja v posamezna področja telesa.


Čakre

V zdravem telesu se vsaka čakra vrtinči z veliko hitrostjo. Omogočijo, da se prana dviga skozi endokrini sistem. Če se ena ali več čaker začne počasneje vrteti, je prana ovirana ali ustavljena. Kar pripelje do bolezenskega stanja.

Najhitrejši način, da si povrnemo zdravje, mladost in življenjsko moč je, da ponovno pospešimo vrtenje čaker. Človekovo telo se samodejno polni s kozmično energijo prana in sicer med spanjem, s svetlobo, s hrano, toploto in dihanjem. Obstajajo pa tudi različni načini s katerimi lahko zvišujemo raven prane v telesu. Npr. z meditacijo, dihalnimi tehnikami ali telesnimi vajami.

Osebno sem se seznanila s petimi vajami oz. obredi za pospeševanje vrtenja čaker, ki resnično delujejo. Redna vadba izboljša zdravje, zviša raven energije, poveča zmogljivost mišic, daje večjo gibčnost, potrebno je manj spanca. Z njimi se odpravljajo ali lajšajo glavoboli, prehladna obolenja, ustaljuje se raven sladkorja v krvi. Drugi zagotavljajo, da imajo obredi ugoden učinek na vid, sluh in spomin. Zmanjšajo se bolečine v hrbtu, vratu, sklepih, izboljša se drža, odplavijo se strupi iz telesa in poveča se dovajanje kisika možganom. Pravzaprav gre za spodbujanje delovanja endokrinega sistema.  Obredi uravnovesijo tudi telesno težo, zavirajo staranje in vračajo mladostnost ter čilost. Zato nekateri te obrede imenujejo tudi vrelec mladosti ( priporočam, da si več o tem preberete v knjigah Vrelec mladosti 1 in 2).


Večina ljudi, ki vadi obrede, ne čuti zgolj telesne spremembe ampak tudi spremembe v načinu razmišljanja. Na življenje gledajo bolj pozitivno, sposobni so jasnejšega razmišljanja in prijaznejšega razmišljanja.

Osebno poznam nekaj zdravnikov, ki tudi sami izvajajo obrede, jih priporočajo svojim pacientom. Na lastni koži so občutili, da obredi pripomorejo k izboljšanju splošnega zdravja, saj gre za zdravljenje tako na čustveni kot telesni ravni.

Kako obredi delujejo? Pospešijo vrtenje čaker, da vse delujejo z enako hitrostjo. Endokrinemu sistemu se dovaja življenjska energija. Endokrine žleze prano razporedijo po celem telesu. Z vadbo se masirajo energijski centri, posredno z njimi povezane žleze z notranjim izločanjem, preko njih pa vsi naši notranji organi. Obredov je le pet, ki se s postopnim povečevanjem ponovitev izvajajo enaindvajsetkrat. Vzamejo malo časa, učinki na telo in duh so zelo veliki. Izvajajo se vsak dan, najbolje zjutraj.

Vrste obredov, postopke za izvedbo in ostale podrobnosti si lahko preberete na avtoričini spletni strani, se z vprašanji obrnete osebno na njo ali pa se od septembra dalje priključite tudi vadbeni skupini.


VEČ VSEBIN: