Čakre – naša kolesa energije

Čakre so energetski centri. Skozi telo potiskajo vitalno energijo in s tem vplivajo tako na psihično kot fizično počutje. Njihove blokade povzročajo različne bolezni in težave v življenju. Po hindujskem sistemu obstaja sedem čaker in vsaka predstavlja višjo stopnjo bivanja. Vsaka napaja pomembne organe v našem fizičnem telesu in je povezana z njej ustreznimi organi, živčnimi spleti in žlezami.


Prana – univerzalna življenjska energija

Smisel in prva naloga izpopolnjevanja čaker je dovajati telesu življenjsko energijo in jo v njem »skladiščiti«. S tem se vzpostavi duševno in telesno ravnovesje.
Prana označuje pramoč naravnih pojavov oz. univerzalno življenjsko energijo. Ta človeka nenehno obdaja in ne oživlja zgolj njegovega telesa, ampak s kozmično energijo obžarja tudi njegovega duha in razum. Izvira iz sončne toplote, svetlobe, magnetizma. V telesu se kaže kot moč, ki omogoča bitje srca, vzdržuje pretok krvi, vzpostavlja presnovne procese in obnavljanje celic.
Človekovo telo se s kozmično energijo prana polni samodejno – med spanjem, s svetlobo, hrano, toploto, z dihanjem. Lahko pa jo tudi zavestno usmerjamo v telo oz. zvišujemo njeno raven – z meditacijo, vajami z vizualizacijo (pranajama), dihalnimi tehnikami.

Čakre

Vpliv čaker na delovanje hormonskih žlez

Vse čakre neposredno vplivajo na delovanje žlez z notranjim izločanjem, t. i. hormonskih žlez. Glede na položaj v telesu žleze varujejo pred nepravilnim delovanjem in boleznimi.

Prva čakra (muladhara, korenska) – nadledvična žleza
Ob pomoči nadledvične žleze povzroča nastajanje in sproščanje adrenalina, kortizona in noradrenalina. Vpliva na odpornost proti alergijam, uravnava premagovanje stresnih situacij.


Druga čakra (svadhisthana, vranična/sakralna) – jajčniki, moda
Nastajanje in zdravo izločanje spolnih celic ter sproščanje spolnih hormonov so odvisni od delovanja spolnih žlez. Druga čakra s svojim vplivom na le-te deluje na občutke in razpoloženje.

Tretja čakra (manipura, popkovna) – trebušna slinavka
Ta čakra je povezana s trebušno slinavko, ki organizem oskrbuje s številnimi prebavnim encimi, vpliva na uravnavanje presnove dušika ter sodeluje pri tvorbi inzulina.

Četrta čakra (anahata, srčna) – priželjc oz. timus
Srčna čakra vpliva na priželjc, ki ima pomembno vlogo v obrambnem sistemu človeškega organizma, in tako neposredno vpliva na nastajanje limfocitov.

Peta čakra (višudha, grlna/vratna) – ščitnica, obščitnica
Vpliva na delovanje ščitnice in obščitnice. Uravnovešena krepi presnovo, uravnava živčni sistem, vpliva na gospodarjenje z energijo. Skrbi tudi za oskrbo s kalcijem.


Šesta čakra (ajna, čelna) – hipofiza
Hipofiza, na katero vpliva ta čakra, uravnava celoten sistem žlez z notranjim izločanjem (hormonske žleze). Šesta čakra vpliva tudi na živčni in imunski sistem ter na duševnost.

Sedma čakra (sahasrara, kronska/temenska) – epifiza, možganski privesek
Spodbuja delovanje epifize, možganskega priveska, ki uravnava ritem spanja in budnosti ter skrbi za sprejemanje svetlobe. Motnje te čakre povzročajo depresije in pomanjkanje spanja.

Čakre

Korenska čakra (čakra muladhara)

Ključne besede: stabilnost, otroštvo, družina, temelj, prazaupanje, družba, pogojenost, eksistenčni strah. Nahaja se v spodnjem delu medenice. Barva: rdeča. Žleza: nadledvična žleza. Element: zemlja. Čut: voh.

Vranična/sakralna čakra (čakra svadhisthana)

Ključne besede: spolnost, spol, ustvarjalnost, razmnoževanje, dvojnost. Nahaja se v spodnjem delu trebuha. Barva: oranžna. Žleza: spolne žleze. Element: voda. Čut: okus.


Popkovna čakra (čakra manipura)

Ključne besede: samozaupanje, samozavest, razvoj, dejavnost, moč. Nahaja se v zgornjem delu trebuha. Barva: rumena. Žleza: trebušna slinavka. Element: ogenj. Čut: vid.

Srčna čakra (čakra anahata)

Ključne besede: ljubezen, žalost, sočutje, predanost, bolečina, jeza, sovraštvo, veselje. Nahaja se v prsnem predelu. Barva: zelena. Žleza: priželjc, timus. Element: ogenj. Čut: tip.

Grlna/vratna čakra (čakra višudha)

Ključne besede: notranja drža, avtentičnost, volja, komunikacija, iskrenost, izražanje energije. Nahaja se  v vratu. Barva: nebesno modra. Žleza: ščitnica in obščitnica. Element: eter. Čut: sluh.

Čelna čakra (čakra ajna)

Ključne besede: razum, logika, možganske funkcije, analiza, razmišljanje, intuicija, samospoznanje. Nahaja se v čelu.  Barva: temno modra. Žleza: hipofiza. Element: duhovna moč. Čut: čut za ravnotežje.

Kronska/temenska čakra (čakra sahasrara)

Ključne besede: resnično videnje, povezanost, notranja in zunanja enost, prava narava, pravi hjaz, samadhi, razsvetljenje, svoboda, blaženost, najvišje, povezanost z bogom ali neko višjo silo. Nahaja se vrh glave. Barva: vijoličasta. Žleza: epifiza/češarika. Element: nobeden. Čut: nobeden.

VEČ VSEBIN: