Brez izgovorov: poskrbite zase vsak dan!

Skrb zase ni le namakanje v kopeli ali razvajanje na dolgi masaži. Če zase poskrbite le občasno, ko imate kakšen prost dan, delate veliko napako.


Poskrbite zase

Če ne poskrbite zase, ne morete tudi za druge

Naj skrb zase ne bo privilegij. Če pozabljate na svoje želje in potrebe, ste lahko ves čas pod stresom, lahko vas pestijo nihanja razpoloženja in se težko umirite. Če ne poskrbite zase, ne morete pričakovati, da boste lahko poskrbeli za druge. In najpomembneje, če ne poskrbite zase, svojih obveznosti ne boste izpolnjevali tako dobro, kot zmorete.

Preprosto je

Skrb zase ni le namakanje v kopeli ali razvajanje na dolgi masaži. V času, ko se vse odvija s svetlobno hitrostjo, naš dan pa je poln neodložljivih obveznosti in skrbi, lahko zase naredimo največ, če si znamo prisluhniti in razumeti svoje potrebe. Za začetek pa vam predlagamo nekaj preprostih načinov, kako zase poskrbeti vsak dan.

Dan začnite s kozarcem vode

Dan začnite s kozarcem vode. To je izjemno preprosto, a zelo učinkovito. Vaše telo je zjutraj mnogokrat dehidrirano, saj ves čas spanja niste pili. Vodo pijte skozi cel dan, preden začutite žejo, saj je žeja že znak dehidracije.


Poslušajte svoje telo

Naučite se poslušati svoje telo, ki vam bo povedalo, kaj potrebuje. Telo namreč, če mu na primer primanjkuje kalcija, samo začne zahtevati hrano, ki ga vsebuje. V takem primeru vam bosta verjetno zadišala jogurt ali sir.

Jejte počasi in počakajte na signal, da ste siti. Ne obremenjujte se z rutino, saj ni nujno, da bo telo vsak dan potrebovalo isto količino hrane, spanja in aktivnosti.

Postavite se zase

Stres najbolj učinkovito sprostite, ko končno poveste, kar vam že dolgo leži na duši. Če skrbi, mnenja in opažanja vedno zadržujete zase, se ne morete počutiti dobro. Prav je, da spregovorite. A bodite previdni in besede prej dobro pretehtajte in premislite, da vas emocije ne bodo zanesle.

Organizirajte si prostor

Če veste, kje najdete svoje stvari, ko jih potrebujete, s tem prihranite čas in svoje živce. Vsakodnevno poskrbite za organiziranost in čistočo prostora, tako se boste izognili dolgotrajnem čiščenju na enkrat.


Uporabljate naravna zdravila in kozmetiko

Pri glavobolu namesto tablete na čelu uporabite olje poprove mete, ki bo delovalo, hkrati pa boste svoja čutila razvajali z aromaterapijo. Priprava naravne kozmetike je lahko tudi odlična ideja za preživljanje prostega časa, hkrati pa boste vedeli, kaj vnašate v svoj organizem.

VEČ VSEBIN: