Bodite kreativni in sami dekorirajte svoj dom

Toplejši dnevi zgodnjega poletja so kot nalašč primerni za osvežitev hiše, stanovanja ali pa samo določenega bivalnega prostora, ki potrebuje prenovo. Ljudje smo kreativna bitja, opreme in pohištva se hitro naveličamo, popestritev doma pa je v resnici veliko enostavnejša, kot si večina predstavlja.


Kako se torej najlažje lotimo osvežitve doma? Kakšen znesek je za to potreben in kako pogosto naj bi se obnove lotili? Kako popestriti bivalne prostore in se hkrati izogniti odvečni šari? Vse to so vprašanja s katerimi se soočamo, ko se odločamo za dekoracijo doma.

Glavni nasvet, ki bi nam ga dal pameten notranji oblikovalec je, da za obnovo ne potrebujemo seči pregloboko v svoj žep. Priporočljivo je, da svoj dom popestrimo z majhnimi detajli in tako v prostor nevsiljivo vnesemo svežino, živahnost in osebni stil. V nadaljevanju si lahko ogledate kateri so najbolj priljubljeni kosi, po katerih posegajo kreativni posamezniki pri osvežitvi svojega doma.

Razbijmo monotonijo z dekorativno keramiko

Pod izrazom dekorativna keramika si mnogi predstavljajo nekaj dolgočasnega, v resnici pa prav z okrasnimi vazami, skledami, steklenicami in posodami lahko ustvarimo pestrost v še tako monotonem prostoru. Najpomembneje je, da v prostor umestimo eno večjo vazo ali pa več manjših, ki se skladajo z osnovno barvo prostora ali pa predstavljajo kontrast. Dekorativne vaze lahko dopolnimo s sveže rezanim cvetjem ali umetnimi rastlinami, ki ne potrebujejo redne nege.


Razstavimo slikarska dela in fotografije

Da v dom poleg barv in svežine vnesemo tudi osebno noto, pogosto posežemo po različnih plakatih, umetniških slikah in fotografijah ljubih oseb ali pokrajin. V ta namen potrebujemo kvalitetne okvirje za slike, pred tem pa je seveda potrebno izbrati primerno sliko, plakat ali fotografijo.

Slog okvirja naj se ujema s slikarskim slogom slike. Za slike starejšega datuma so najbolj primerni debeli okvirji klasičnih barv, ki pa jih je mogoče naknadno pobarvati in ustvariti modernejši videz. Za uokvirjanje fotografij se priporoča zelo tanke plastične ali kovinske okvirje. Če se ne moreš odločiti za pravo barvo, lahko vedno izbereš črno.

Personalizacija je ključ do dobrega počutja

Dom je prostor, kjer se počutimo udobno in kamor se vračamo po napornih dneh v službi, šoli in po zaključku drugih vsakodnevnih obveznosti. Prav zato je pomembno, da v bivalne kotičke umestimo kose pohištva in dekorativne elemente, ki v nas vzbudijo mir, kreativnost, optimizem, hkrati pa s svojo unikatnostjo osvežijo prostor in dodajo »piko na i« ostali opremi in pohištvu.

Personalizacija prostora je enostavna, ko pomislite na to kaj vas veseli, kaj počnete v prostem času, kaj so vaši hobiji in kaj vas osrečuje. Da bodo prostori zaživeli posezite po umetniških ali lastnih slikarskih izdelkih, po fotografijah ali foto albumih ljubih oseb ter stenskih nalepkah, ki lahko služijo za motivacijo ali pa nas spomnijo na bistvo življenja.


Vnesite pridih romantike in praznovanja s svečami

Sveče od nekdaj predstavljajo simbol razkošja, romantike in praznovanja. Izvirajo iz krščanstva, se pojavljajo v vseh verskih obredih in umetniških obdobjih. Moderne minimalistične pohištvene elemente lahko hitro popestrimo, tako da v prostor umestimo svečnik s starinskim videzom, prav tako lahko retro pohištvo popestrimo z minimalistično dišečo svečo in tako prostoru dodamo dišečo noto. Zelo priljubljeni so tudi osvežilci prostora, ki so vedno bolj privlačno oblikovani in zanimivo dopolnijo ostalo dekoracijo.

Ne zanemarite tematske dekoracije

Da bo domovanje zasijalo v prazničnih dneh in ob posebnih priložnostih, si priskrbite božično, velikonočno, rojstnodnevno ali drugo praznično dekoracijo po lastnem okusu. V kolikor prisegate na enotno, celostno, usklajeno podobo hiše ali stanovanja, tudi tematsko dekoracijo lahko prilagodite preostalemu slogu. S tematsko dekoracijo dodatno razveselimo goste in s pomočjo lučk, bunkic, smrečic, namiznih rastlin, korald, dekorativnih kipcev, figuric in podobnega poskrbimo za nepozabno praznovanje.

VEČ VSEBIN: