Blatna kopel: Drznite si biti blatni!

Terapije z blatom so bile nekdaj znane samo kot razvada tistih, ki si kaj takega privoščijo redno. Klasificirali smo jih pod »razvajanje« in »neobvezno«. Danes se k sreči že zavedamo vseh številnih pozitivnih vplivov, ki jih imajo na naše zdravje, in jih uporabljamo ne le za lepoto, pač pa tudi za naše cenjeno zdravje.


Blatna kopel in njena tradicija

Tradicija blatne kopeli se pojavlja vsepovsod, kjer skupaj najdete vulkanski pepel in vroče vrelce. To pomeni na vseh možnih koncih sveta, od Nove Zelandije pa do Neaplja. Ker je narava tista, ki poskrbi za sestavine, lahko seveda takoj računamo na to, da so vplivi več kot le blagodejni. Blatne kopeli priporočajo tako mlajšim kot starejšim ljudem, saj so zelo učinkovite proti stresu, hkrati pa lajšajo bolečine in izboljšujejo splošno počutje. Za tiste, ki se sprašujete, zakaj bi si sploh privoščili blatno kopel, naj navedemo en razlog, ki se mu nihče ne more upreti. Blatne kopeli so namreč izredno dobra sprostitev.

Ne le, da vas v sproščanje prisili sam položaj mirnega ležanja, k temu pripomore tudi dejstvo, da ste zaviti v kokon folije in odeje, pod katerima vaše telo boža mehka kombinacija blata in vode. Sicer je res, da strokovnjaki trdijo, da dokazov o njihovem zdravilnem učinku še ni, vendar je neizpodbitno dejstvo, da pomagajo negovati kožo in po blatni kopeli bo vaša polt brez izjeme bolj svetleča, bolj nežna in tudi mehkejša. Vsekakor pa boste čutili tudi sprostitev mišic in sklepov, iz telesa pa naj bi pomagale odplakovati tudi toksine.

Blatna kopel

Verjemite naravi

Vedno velja ena neizpodbitna modrost. Narava je najboljši in najbolj zanesljiv zdravnik in skriva vse učinkovine, ki jih naše telo potrebuje. Prav tako moramo gledati tudi na blatne kopeli. Že stari Indijanci so si radi privoščili tople blatne kopeli in še pred njimi so tovrstna razvajanja obstajala že na tisoče let. Danes jih lahko najdete v večini najboljših SPA-jev povsod po svetu. Uporablja se lahko blato različnih virov: jezer, morij, Mrtvega morja, termalnih vrelcev ali vulkanskega peska. Zgodovinsko gledano so jih uporabljali za lajšanje bolečin artritisa, pomaga pa menda tudi za prekrvavitev.


Danes pogosto dodajo kapljice eteričnih olj in z aromaterapijo še dodatno pomagajo telesu; najpogosteje uporabljajo sivko, evkaliptus in podobne vonjave. Strokovnjaki pogosto poudarjajo, da je zelo priporočljivo, če se razstrupljate tudi skozi kožo. Koža je naš največji organ in skrb zanjo je tudi zato zelo pomembna. Če jo ohranjamo čisto in preskrbljeno, s tem skrbimo tudi za svoje splošno zdravje in dobro počutje.

Učinki blatne kopeli

Ajurvedski strokovnjaki pravijo, da se toksini radi zaustavijo in zadržijo v maščobnih celicah tik pod kožo. Njihovo kopičenje je ovira za številne biološke procese, in če jih ne odstranimo dovolj pogosto, se lahko kaj hitro znajdemo pred številnimi kožnimi težavami in stanji, pogostimi ali ponavljajočimi se prehladi, kroničnimi bolečinami, alergijami in drugimi boleznimi ter zagotovo lahko zapademo v malodušje, izgubljamo energijo in postanemo brezvoljni. Učinkovite so predvsem magnezijeve substance, natrijeve klorove substance in žveplene substance.

Terapije se med seboj seveda razlikujejo. Ponekod vas dejansko potopijo v blatno kopel (ki ima okrog 37 stopinj Celzija), drugje vam po telesu nanesejo blato z rokami in vas nežno božajo. Ker je blato zmešano z vodo, koža vpije vse hranljive snovi, vitamine in minerale, blato pa iz nje posrka toksine. Po tem vas zavijejo v folijo in čez še pogrnejo odejo, da telo ohrani toploto. Blato nato krepi imunski sistem, deluje proti celulitu, topi maščobne blazinice in njegove učinkovine še nekaj dni ugodno vplivajo na kožo in počutje. Po tridesetih minutah ga sperete s toplo vodo in zatem na kožo nanesete sproščujoče zeliščno olje.

Kopanje v blatu

Pozitivni učinki

 1. V telo pomaga vnašati hranilne snovi in protivnetne elemente, izboljša prekrvavitev, jača imunski sistem in poživlja tkiva.
 2. Spodbuja sprostitev.
 3. Vlaži kožo.
 4. Čisti akne in pomirja vnetja kože.
 5. Telo očisti toksinov.
 6. Lajša bolečine sklepov, napetosti v mišicah in revmo.
 7. Pomaga pri težavah, kot so artritis, kronične težave s kožo in želodčne težave.
 8. Pomaga proti staranju, ker njegove vlažne kisline pomagajo pri vpijanju vlage in hranilnih snovi v kožno tkivo.

Blatna kopel vam bo všeč, če:

 • se želite sprostiti.
 • nimate težav s packanjem in si predstavljate, da je lahko zabavno.
 • želite preizkusiti zdravilne učinke.

Blatna kopel ni za vas, če:

 • imate občutljiv nos. Nekatere blatne kopeli imajo lahko neprijeten vonj, zato se vnaprej pozanimajte.
 • imate kakšno kronično bolezen, kot je visok pritisk, ali če ste pod zdravniškim nazorom, tudi če ste noseči. V tem primeru se glede tega prej posvetujte z zdravnikom.
 • imate težave z občutkom utesnjenosti. Zaviti v folijo in pod odejo morda ne boste navdušeni.

Namig

Če ne nameravate na vrtu izkopati luknje in si v njej narediti blatne kopeli ali pa zamašiti odtoka svoje banje, vam predlagamo še eno hitro rešitev. Preden se odpravite na Madžarsko k Blatnemu jezeru ali na Bližnji vzhod k Mrtvemu morju, vam priporočamo, da v drogeriji pobrskate za blatnimi tretmaji. Navadno lahko najdete različne vrste pripravkov – od oblog za lase do mask za obraz, pilingov za obraz in telo ipd. Z malo sreče pa boste našli tudi prave kozarce blata iz Mrtvega morja, ki je namenjeno domači blatni kopeli.


VEČ VSEBIN: