Bipolarna motnja: kako prepoznati manične epizode?

Izraz bipolarna motnja označuje razpoloženjska nihanja oziroma razpoloženjsko motnjo, pri katerih prihaja do izmenjujočih se depresivnih in maničnih epizod. Tokrat se posvečamo predvsem slednjim. Manične epizode so namreč lahko še posebej nevarne, saj se posameznik, ki ga je motnja prizadela, pogosto ne zaveda iracionalnosti svojega početja. Tako lahko v skrajnem primeru ogrozi tudi svoje življenje. Prav zato je pomembno, da so svojci pozorni na morebitne znake bipolarne motnje oziroma manije pri svojih najbližjih in da čim prej ukrepajo.


Bipolarna motnja

Zelo hitro govorjenje

Za manične epizode, ki so del bipolarne motnje, je značilno, da oseba, ki ima težave, nenadoma začne govoriti zelo hitro. To velja tudi za tiste posameznike, ki so sicer zelo umirjeni in dobri poslušalci. Manija pa povzroči nadpovprečno hitro govorjenje, ki mu je pogosto težko slediti. Posameznikove misli zelo hitro preskakujejo, zato jih ne more dobro artikulirati. Pozorni bodite tudi na stalno prekinjanje vašega govorjenja oziroma skakanje v besedo, ki ga pri svojem bližnjem pred tem niste doživeli.

Bipolarna motnja in nerealna samopodoba

Manija lahko privede tudi do zelo izkrivljenega pogleda na lastne sposobnosti. Posamezniki, ki imajo bipolarno motnjo, so v maničnih fazah pretirano samozavestni in precenjujejo svoje zmožnost. Mislijo, da so najboljši v določenih stvareh, ki jih morda niti še niso preizkusili. Morda tudi trdijo, da imajo izkušnje z nečim, česar v resnici še nikoli niso pobliže spoznali.

Težave s spanjem

Manične osebe pogosto močno zmanjšajo količino spanca, saj se jim zdi, da ga ne potrebujejo. Tako lahko nenadoma vstanejo sredi noči in imajo občutek, da so polni energije. Mnogi tudi bedijo pozno v noč in se ukvarjajo z najrazličnejšimi projekti. Sprva jim takšen ritem ne povzroča pretiranih težav, vendar pa lahko daljše pomanjkanje spanja privede do poslabšanja simptomov, ki jih prinese bipolarna motnja.


Iracionalno trošenje denarja

Med maničnimi epizodami lahko oseba tvega mnogo več, kot bi sicer. Tako se lahko med drugim spusti v nezaščitene spolne odnose, se začne ukvarjati z igrami na srečo ali pa postane obsedena z nakupovanjem. Mnogi posamezniki, ki so se spopadli z bipolarno motnjo, so v manični fazi najemali kredite, odpirali nove bančne račune oziroma pridobivali kreditne kartice, potem pa so denar zapravili za stvari, ki jih pravzaprav niti niso potrebovali. Takšne zgodbe so se pogosto končale z rubežem ali osebnim stečajem. Tudi ko jim je uspelo s pomočjo ustrezne terapije obvladati simptome bipolarne motnje, jih je čakalo ogromno dela s tem, da so se postavili na noge tudi v finančnem smislu.

VEČ VSEBIN: