Je barvanje las (sploh) zdravo?

Kar 7 do 10 Američank si redno barva lase – včasih želijo prekriti sive lase, videti, ali se blondinke res bolj zabavajo ali pa preprosto poskusiti kaj drugačnega. A ko beremo sestavine barv za lase, imamo pogosto občutek, da beremo učbenik za kemijo. In tako se lahko upravičeno vprašamo, ali so barve za lase sploh varne? V večini primerov je sicer odgovor pritrdilen, vsaj kar se tiče možnosti za razvoj rakavih obolenj. Številne raziskave so namreč ovrgle povezavo med barvanjem las in pojavom raka na mehurju, tumorjev, raka dojke in limfoma.


Barva za lase

Kaj pa koža?

Številni zdravstveni strokovnjaki pa uporabi barv za lase še vedno nasprotujejo, saj te zaradi svojih sestavin lahko dražijo kožo. P-fenilendiamin (PPD) je zelo znan alergen, ki na primer povzroči otekanje vek ali izpuščaje na lasišču. Ta sestavina je sicer bolj skoncentrirana v temnejših barvnih odtenkih.

Za vse, ki si želite svoje lase posvetliti, pa imamo dobro novico: Sam proces beljenja las se je zelo izpopolnil in ni nič več tako agresiven, kot je bil nekoč. Količina uporabljenega amonijaka v barvah je v primerjavi s tisto izpred 20 let, izjemno majhna. V 60-ih letih so barve na primer vsebovale kar 60 % amonijaka, danes se deleži gibljejo okoli 1,5 %, nekatera belila za lase pa amonijaka sploh ne vsebujejo več.

Rastlinske barve

Če vas skrbi, da bi barva za lase lahko dražila vašo kožo, lahko za barvanje uporabite naravne različice. Manj agresivnih kemikalij barva vsebuje, bolj varna za vas in vaše telo je.


A oznaka »naravna« še zdaleč ne pomeni, da je barva tudi v resnici varna. Berite deklaracije na embalaži. Edina popolnoma naravna obstojna barva je kana. Večina rastlinskih barv namreč vsebuje tudi sestavine, ki niso rastlinskega izvora, zato pozorno preberite sestavo. Sestavine, ki jih v teh barvah zagotovo ne boste našli, pa so resorcinola, ki lahko razdraži kožo, amonijaka in parabenov. Bolj naravne barve prav tako vsebujejo manj p-fenilendiamina (PPD). Če se barvate sami, si barvo kupite v kateri od specializiranih drogerij, kjer ponujajo naravno kozmetiko.

Naravne barve za lase, ki temeljijo na rastlinskih izvlečkih, kot so borovnica, robida, sladki koren, kopriva in druge, ne pronicajo v lasno strukturo, poleg tega pa so lasje po barvanju s temi barvami bolj svetleči, polnejši in močnejši. Te barve prav tako pomagajo ščititi lase pred škodljivimi vplivi iz okolja, kot so sonce, sol, klor in druga onesnažila. Različni testi so pokazali, da ti barvni prelivi vsebujejo najmanj sintetičnih kemikalij izmed vseh barv za lase. Njihova slaba stran pa je seveda slabša obstojnost, saj njihov učinek traja le nekaj tednov.

Za vse, ki ste vsaj malo okoljsko ozaveščeni, priporočamo, da za barvanje las izberete čim manj toksično barvo. Zamislite si, koliko strupenih snovi zaradi barv za lase vsak dan odteče v kanalizacijske odtoke, nato pa v podtalnico. Čeprav naj bi bile današnje barve za lase manj škodljive, kot so bile nekoč, pa je zavedanje, da z njihovo uporabo prispevamo k onesnaževanju okolja, vsekakor na mestu. Če se že odločate za barvanje las, izberite vsaj barvo, ki vsebuje predvsem čim bolj naravne sestavine.

Barvanje las

Kana je edina popolnoma narava barva za lase

Kana raste v suhem tropskem in subtropskem podnebju. Čeprav je kana edina naravna barva za lase, pa ni primerna za vse: Uporabite jo le takrat, kadar želite svoje lase poživiti z rdečkastim odtenkom. Ljudem s svetlimi lasmi uporabe kane ne priporočamo, saj bo končna barva las spominjala na barvo buče.
Učinki kane trajajo dlje, morate pa se zavedati, da kana pravzaprav bolj poudari vašo naravno barvo las, kot pa jo popolnoma prekrije. Vaši lasje bodo po barvanju s kano zagotovo dobili poseben lesk, njihova barva pa bo bolj intenzivna. Več o kani si preberite tukaj.


VEČ VSEBIN: