Banane za dobro kri, možgane in prebavo

Le ena banana na dan lahko za naše zdravje naredi ogromno. Banane so okusno tropsko sadje, ki je polno sestavin, ki so blagodejne za telo in počutje, zato ne oklevajte, temveč si jih privoščite kar največkrat.


Za mirne živce in boljše razpoloženje

Po raziskavah sodeč se ljudje, ki trpijo zaradi depresije, po zaužitju banane počutijo boljše. Razlog za to tiči v sestavini triptofan, vrsti beljakovine, ki jo telo potrebuje za proizvodnjo serotonina, tako imenovanega hormona sreče, ki sprošča, izboljšuje razpoloženje in se zaradi njega na splošno bolje počutimo. Ker so banane bogate z vitaminom B, pomirjajo živčni sistem, namesto mastne in presladke hrane pa je v stresnih situacijah ali po njih banana popoln vir ogljikovih hidratov, ki jih telo potrebuje.

banane

Banane so dobre tudi za kri

Če se soočate s predmenstrualnim sindromom, lahko, če uživate banane, menda celo pozabite na tablete. Vitamin B6, ki ga vsebujejo banane, uravnava raven glukoze, kar prav tako vpliva na boljše razpoloženje. Banane zaradi vsebnosti železa spodbujajo nastanek hemoglobina, na ta način pa zmanjšujejo tveganje za nastanek anemije in pomagajo pri strjevanju krvi. To sadje, ki vsebuje veliko kalija, a le malo soli, je idealno v boju proti visokemu krvnemu tlaku. Tudi ameriška agencija za hrano in zdravila je potrdila, da so ti plodovi lahko koristi pri proizvodnji zdravil in drugih sredstev za preprečevanje kapi ali povišanega krvnega tlaka.

Blagodejne za možgane in prebavo

Ena od študij v Veliki Britaniji je pokazala, da so učenci, ki so za zajtrk, malico in kosilo pojedli banano, lažje opravljali izpite, saj so se lažje in bolj učinkovito učili. Banane zaradi vsebnosti vlaknin pomagajo tudi pri uravnavanju prebave, so pa menda tudi učinkovito zdravilo po noči, podprti z alkoholom. En bananin šejk z mlekom in medom bo želodec pomiril, uravnal raven sladkorja v krvi ter pomiril celotno telo. Banane s svojimi sestavinami naravno delujejo tudi proti kislosti organizma, zaradi česar so popolne v boju proti zgagi. Pomagajo tudi pri črevesnih obolenjih, saj je njihova sestava mehka in gladka. Banane lahko jemo tudi pri resnih boleznih, saj nevtralizirajo kislost v telesu in zmanjšujejo razdraženost črevesja.


Omili oteklino po piku komarja

Preden posežete po kremah in drugih sredstvih za pomirjanje komarjevih pikov, raje olupite banano in notranjo stran olupka položite na rano oziroma mesto vboda. Olajšanje je takojšnje in učinkovito, oteklina in draženje pa se zmanjšata. V različnih kulturah banane uporabljajo kot sredstvo za hlajenje, saj uravnavajo telesno temperaturo.

VEČ VSEBIN: