Zakaj je avokado tako zdrav in recept za »guacamole«

Gladek, kremast in okusen, prav takšen je avokado, ki je postal priljubljen po vsem svetu. Ne samo, da je okusen, znan je predvsem po visokem deležu nenasičenih maščob, ki so priporočljive za naše telo. Poleg za zdravje ugodnih maščob, je avokado poln tudi drugih zdravilnih lastnosti.


Avokado ima veliko kalija, magnezija, vitamina C, vitamina E, vitamina K1 in vitamina B in tudi fitohranil, ki so posebna hranila iz rastlin. Preberite si zakaj bi morali avokado uživati vsak dan.

Avokado Guacamole

Poln antioksidantov

Avokado vsebuje veliko količino katehinov in fenolov, antioksidantov, ki pomagajo telo zaščititi pred stresom.

Dober učinek na kožo

Avokadovo olje pomaga pri uničevanju prostih radikalov, ki so povezani s prezgodnjim staranjem kože.


Poveča zdravje možganov

Raziskave so pokazale, da uživanje avokada že enkrat mesečno spodbuja delovanje spomina in možganov.

Dober pri hujšanju

Ni le prava zakladnica vitaminov in dobrega okusa, ampak tudi nasiten in s tem pomaga pri hujšanju.

Koristen pri vidu in očeh

Avokado je bogat z luteinom, zeaksantinom in karotenoidi, ki zmanjšajo tveganje za nastanek sive mrene in degeneracije makule (bolezenski proces, ki prizadene področje rumene pege na mrežnici., kjer je največ vidnih receptorjev in mesto najostrejšega vida).

Zmanjšuje okvare ledvic in jeter

Zaradi visoke vsebnosti oleinske kisline in antioksidantov se z uživanjem avokada zmanjšujejo poškodbe ledvic, ki so povezane z diabetesom. Avokado znižuje raven LDL za 17%.


Kako jesti več avokada?

Naredite si mehiški »guacamole« ali pa ga preprosto dodajte v katerikoli »zelenček« in tako poskrbite za kremast okus vsakega od teh.

Guacamole recept

Zmiksajte skupaj dva avokada, eno majhno čebulo, en drobno nasekljan strok česna, en manjši pretlačen paradižnik ali malo paradižnikove mezge, sok ene limone,sol in poper po okusu. Postrezite skupaj s kakršnimikoli krekerji ali narezano zelenjavo.

VEČ VSEBIN: