Avokado: pravi zaveznik zdravja

Avokado je eksotično sadje, ki je postalo del mediteranske kuhinje. Popolnoma enostavno ga je najti v supermarketih, zato nimate več razlogov, zakaj ga ne uživati bolj pogosto.


Avokado je pravi zaveznik zdravja. Meso je kremasto maslen, svetle barve in nežnega okusa. Je bogat z dobrimi maščobami. Prav te so glavna značilnost tega sadeža – nenasičene maščobe in veliko omega tri maščob. Ali veste, da te dve vrsti maščob znižujejo holesterol? Avokado pomaga telesu pri absorbaciji drugih mineralov in vlaknin iz preostale prehrane. Ščiti vas pred srčnimi boleznimi in pozitivno vpliva na polt. Priporočajo ga predvsem nosečnicam, saj vsebuje ogromno vitaminov A, B1, B2 in E ter zelo znano folno kislino, ki ščiti plod nosečnice.

Avokado

Kateri avokado izbrati?

Avokado zberite na podlagi več kriterijev. Lupina naj bo malce bolj temna, na vrhu je lahko celo nagubana, poleg tega naj bo mehak. Če imajo na zalogi le »surove« avokade, pa ga enostavno pustite dozoreti doma, saj to ne predstavlja nobenega problema. Sadež dozori namreč šele po trgatvi! Hranite ga na sobni temperaturi. Če želite postopek pospešiti, ga shranite v rjavo vrečko skupaj z banano ali jabolkom.

Nekaj receptov z avokadom

Lahko si omislite avokadov napitek, avokado narezan na koščke v posteljici z dimljenim lososom, avokadova hladna juha, guacamole, avokadova solata s kozicami, posoljen in popopran avokado s kapljo olivnega olja. Nekateri ga dajo v mešalnik z dvema žlicama kakava in si privoščijo napitek, ki spominja na hladno čokolado.


Nov trend konzumacije avokade je toast, v katerega kanete malo limone, soli, popra, žvrkljano jajce in koščke avokada. Iz njega lahko naredite tudi pasto. V primeru hude lakote dodajte dimljen losos.

Pa dober tek!

VEČ VSEBIN: