Andropavza – tudi moški imajo meno

Izraz andropavza izvira iz grških besed »andros« (moški) in »pausis« (konec) ter je analogna pojmu menopavza (»menses« so mesečne čišče), ki so ga leta 1874 zasnovali francoski znanstveniki. Že odkar so odkrili klimakterij pri moškem, v strokovnih krogih razpravljajo, kako naj ga čim pravilneje poimenujejo: andropavza, klimakterij, virilna ali moška mena so samo nekatere od možnih oznak. Pojem andropavza se je medtem uveljavil kot pripravna oznaka, četudi mena pri moškem nikakor ne pomeni odmiranja njegove moškosti, temveč samo njeno pešanje.


Andropavza je kriza, ki zajame življenjsko energijo moškega in njegovo virilnost. Njena prva znamenja se lahko pri moškem oglasijo že okrog 30. leta, čeprav se tipični simptomi v skoraj 70 % primerov prvič pojavijo med 50. in 55. letom.

Andropavza

Tipična znamenja so si največkrat zelo podobna:

  • upad libida,
  • pojemanje oziroma izguba erekcije,
  • stanja izčrpanosti,
  • razdražljivost,
  • brezvoljnost,
  • depresija,
  • nervoza,
  • izguba kostne substance,
  • bolečine v mišicah in sklepih.

V andropavzi se lahko moški iz vzdržljive osebe, polne vedrine in poleta, spremeni v črnogledega, mračnega, deloma tudi depresivnega človeka, ki svojemu okolju povzroča preglavice.


Začarani krog klimakterija

Prvi signal moškega klimakterija se največkrat pokaže v postelji. Spolno poželenje začne pri več kot 80 % moških v klimakteriju vztrajno pojemati. Spolno življenje se vse bolj spreminja v problem, ki se lahko konča pogubno, če ga moški odriva vstran. Vzporedno s seksualno ravnodušnostjo se vedno pogosteje pojavljajo težave z erekcijo, popolna impotenca. 75 % (v skrajnem primeru 80 %) moških v andropavzi se bori s tovrstnimi nadlogami.

Tudi jutranja erekcija postane vedno redkejša. Ta simptom je eden najpomembnejših znakov za postavitev diagnoze, da je moški vstopil v klimakterij, povzroči pa ga upad hormona testosterona, v tem primeru še posebej prostega, aktivnega testosterona. Kadar sposobnost erekcije upade že po manjši količini zaužitega alkohola ali pod vplivom stresa, je tudi to morda opozorilo, da se je pri moškem začel klimakterij.

Občutek nenehne izčrpanosti

Moškemu pri delu primanjkuje energije. Približno 80 % moških v klimakteriju pesti občutek, da so neprestano izčrpani. Ker hoče to premagati, moški pogosteje poseže po kavi, ki ga prijetno poživi. Včasih pomaga tudi alkohol. Vendar na ta način začne naraščati njegova živčna napetost. Vse teže se zbere, spomin ga pušča na cedilu, njegova samozavest slabi. Moški v klimakteriju ni zlahka kos ustvarjalnemu delu, napeti mora vse svoje moči, kadar želi druge prepričati o svojih zamislih.

Te zasebne in poslovne nevšečnosti pogosto vodijo v depresijo, ki se v različno hudih oblikah pojavi pri približno 70 % vseh moških v andropavzi. Njegovo družbeno življenje se v celoti bliskovito spremeni. Partnerka, vsa družina, pa tudi prijatelji in sodelavci vedno huje trpijo zaradi mraka, ki ovija njegovo dušo.
Marsikateri moški se začne umikati svojim bližnjim. Sam zase ždi doma, dolge ure bolšči v televizijski ali računalniški ekran in se vse pogosteje izmika družabnim stikom s prijatelji. Motnje pri spanju pogosto premaguje s tabletami, te pa imajo nezaželen stranski učinek, saj še okrepijo občutek utrujenosti, ki se pojavi prek dneva. V poklicnem življenju se energični optimizem umika pred zahrbtno pesimistično življenjsko naravnanostjo.


Moški v andropavzi se na malenkosti pogosto odziva razdraženo. V pisarni grmi na kolege, vsepovsod sluti spletke, zdi se mu, da ga tudi doma ne razumejo. Včasih – a ne vedno – se temu pridružijo težave s krvnim obtokom, ki se izražajo v obliki hladnih rok in stopal. Pri moškem nastopi tudi težava s sušenjem kosti, z osteoporozo. Ta nadloga, ki je doslej veljala za žensko bolezen, sedaj muči že 13 % moških, pri katerih se zmanjšuje gostota kosti, in se bo v naslednjih desetletjih izrazito povečala.
Toda na andropavzo nas lahko opozorijo tudi zunanji simptomi: lasje se pri mnogih razredčijo, koža postane suha. Moški pogosto spregledajo ta opozorilna znamenja ali pa jih preprosto pripišejo svojemu osebnemu načinu življenja – prehudemu stresu, pomanjkanju spanja, letom in drugemu.

Andropavza

Andropavza ni kriza srednjih let

Pri mnogih opisanih simptomih bi človek zmotno domneval, da pri moškem kažejo na krizo srednjih let. Ta domneva je napačna.

Med andropavzo in krizo srednjih let obstajajo nekatere razlike:

Vzroki na čustvenem področju
Izraz kriza izvira iz grške besede »krisis« in pomeni odločitev. Vključuje spremembo, življenjski preobrat. Med andropavzo pa je moški večinoma preveč izčrpan, brezvoljen ali poklapan, da bi na kaj takšnega sploh pomislil.
Kriza srednjih let izvira s čustvenega področja: otroci odidejo od doma, starši umrejo, prijatelji doživljajo srčne napade, stres postane nevzdržen itd.
V nasprotju s tem je andropavza hormonsko stanje, ki sicer lahko ima čustvene posledice, vendar te niso njen povzročitelj.


Andropavza večinoma napoči pozneje
Kriza srednjih let se največkrat razmahne med 35. in 45. letom, andropavza pa večinoma napoči med 50. in 55. letom.

Družbeni dejavniki
Tudi razmere v otroštvu, vzgoja, celo uspeh v poklicnem življenju lahko vplivajo na nastanek krize srednjih let, naj to zveni še tako paradoksalno. Pogosto jo sproži določen dogodek, na primer smrt ljubljene osebe. Kriza srednjih let večkrat neposredno sledi obdobju uspeha.

Okrepljeni libido
Pri moških, ki se znajdejo v krizi srednjih let, se spolno poželenje neredko okrepi. Spolni odnos je zanje ventil, kako za nekaj časa uteči problemom. Nasprotno pa v andropavzi tako libido kot tudi zmožnost erekcije upadeta.

Dodatki spolnih hormonov – družbeni ekonomisti že sedaj napovedujejo, da bo z dodajanjem manjkajočih hormonov pri moškem možno podaljšati njegovo vitalnost v drugi polovici življenja, kar predstavlja odločilen družbeno političen vidik.

Kako lahko s spremembo načina življenja poskrbimo za dvig testosterona?

Ajurvedsko zelišče tribulus se že tradicionalno uporablja pri impotenci in težavah z vzdržnostjo. Klinične študije dokazujejo, da je na svetu ogromno število naravnih rastlinskih dodatkov, ki naj bi spodbujali raven testosterona.
Tribulus v High Potence je organsko pripravljen, brez obdelave z visokimi toplotnimi obremenitvami. Med vsemi raziskavami se je izkazal z najboljšimi rezultati, saj so ob uporabi dokazali izjemno 40-odstotno povišanje testosterona. Vpliva direktno na hipofizo in izločanje LH hormona, ki spodbuja nastajanje testosterona.

Znanstveno je dokazano, da povišane ravni testosterona v telesu, ki se povečajo na naraven način, vodijo v izboljšano spolnost in vsesplošno dobro počutje moškega. Poleg tega, da ugodno vpliva na spolnost, skrbi za pridobivanje mišic in zniževanje maščobnih celic.

S pomočjo testiranja hormonov iz sline (estrogen, testosteron) lahko ugotovite, ali ste že v andropavzi oziroma ali so se pri vas že pojavili njeni prvi znanilci.

Preberite si tudi članek seks v menopavzi >>

VEČ VSEBIN: