Ananas za dobro zdravje in počutje

Ananas je tropska poslastica, ki je že mnogo let na voljo širom sveta, seveda tudi pri nas v Sloveniji. Prehrambne vrednosti ananasa so zanimive, saj imajo veliko vitamina C, mangana, bakra, vitamina B1 in B6, folne kisline, pantotenske kisline in vlaknin. Ananas je radodaren z minerali, vitamini in ključnimi fitohranili, ki ohranjajo naše telo zdravo in močno. Kakšne so še koristi ananasa?


Ananas

Deluje protivnetno

Ena od najbolj prepoznavnih lastnosti ananasa je njegova protivnetna lastnost. Vsebuje namreč encim bromelain, ki se s cisteinsko proteazno aktivnostjo uporablja v protivnetni terapiji, saj zmanjša aktivirane CD+4 celice. Torej, če se želite znebiti bolečin pri artritisu ali zgolj pospešiti celjenje ran, pojejte ananas.

Ananas uničuje tudi rakave celice

Ananas ščiti pred prostimi radikali in deluje protivnetno. Ti dve metodi močno zmanjšata tveganje za razvoj raka. Encim bromelain izboljša imunotoksičnost monocitov v boju s tumornimi celicami in s spodbujevanjem proizvodnje različnih citokinov. Ta encim tumorje dobesedno uniči in ananas se pri zdravljenju tumorjev in raka zato posebno priporoča.

Fosfor pomaga pri zdravih kosteh

Ananas vsebuje izredno veliko minerala fosforja. Ta mineral pomaga pri tvorbi zdravih kosti in zob, kajti kalcij sam tega ne zmore. Ena sama skodelica ananasa vsebuje več kot 13 mg fosforja.


Mangan za kožo in kosti

Tudi mangana je veliko v tem sadežu. To je vitamin, ki ga naše telo ne more proizvajati samo, zato ga moramo zaužiti z ustrezno hrano. Mangan sodeluje pri tvorbi kosti, celjenju ran in ohranja zdravo ter žarečo kožo. Poleg tega pomaga pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi in krepitvi imunskega sistema.

Nam ananas lahko pomaga izboljšati prebavo?

Naravno bogat z vlakninami in prebavnimi encimi, ananas dela čudeže pri prebavi in dobro učinkuje na celoten prebavni trakt. Encim bromelain pomaga prebavnemu sistemu pri razgradnji in absorbaciji beljakovin iz hrane, ki jo jeste in je zato učinkovit tudi pri lajšanju želodčnih bolečin, zgagi in driski.

Odlična alternativa za sirup

Ananasov sok je ena najboljših alternativ za sirup, če ne zmoremo premagati kroničnega kašlja in se ne želimo posluževati umetnih preparatov proti kašlju. Že omenjeni encim bromealin ima protivnetne lastnosti, ki pomagajo ubiti bakterije. Če želite zaustaviti kašelj spijte ananasov sok ter vanj vmešajte malo medu.

Spodbuja zdrave dlesni

Zaradi visoke vsebnosti vitamina, ananas dela čudeže tudi pri zdravju vaše ustne votline. Vitamin C namreč pomaga zmanjšati tveganje za nastanek gingvitisa in paradontalne bolezni. Poleg tega pomaga izboljšati obrambo v telesu, ki pomaga v boju proti bakterijam in drugim strupom, ki prispevajo k boleznim dlesnim.


VEČ VSEBIN: