Ananas nas hrani navznoter in navzven

Ananas, ta velikemu storžu podoben sadež, prihaja iz Južne in srednje Amerike, kjer so ga gojili že več stoletij pred Kolumbovim prihodom. Ko se je srečal z ananasom, sta Kolumba osupnila predvsem njegov videz in okus, zato je nekaj sadežev odnesel tudi v Evropo, kjer so se jim čudili in jih hkrati občudovali.


Prvi ananasi, ki so zrasli v evropskih steklenjakih, so bili vzgojeni v dar francoskemu kralju Ludviku XV., ki je ananas naravnost oboževal. Zaradi tega so bili še toliko bolj cenjeni.

Danes ananas gojijo v vseh tropskih predelih sveta.

Ananas

Sorte ananasa in njegova hranljivost

Obstaja na stotine sort ananasov. Velikost plodov sega od velikanskih pa do miniaturnih. Na trgu jih zelo redko prodajajo po sortah. Barva lupine je lahko oranža do zelenkasto rumena, sočnost in okusnost sadeža pa sta odvisni predvsem od sezone.


V ananasu najdemo veliko vitamina C, bogat pa je tudi s prehranskimi vlakninami. Ananas vsebuje tudi veliko vitamina A in beta karotena, ki skrbi za krepak imunski sistem, vid ter nas ščiti pred nevarnimi prostimi radikali. V tem slastnem sadežu bomo našli tudi vitamina B1 in B6, baker, mangan in kalij, ki pomaga nadzorovati optimalno bitje srca in krvni tlak. Ananas predstavlja tudi pravo zakladnico bromelaina encima, ki preprečuje strjevanje krvi in skrbi za to, da je naše telo preskrbljeno s krvjo. Zato je ananas idealno živilo proti aterosklerozi. Encim bromelain skrbi tudi za čiščenje črevesja, saj uspešno zavira delovanje različnih škodljivih bakterij, prav tako pa pomaga tudi pri prebavi, zato lahko z ananasom idealno zaokrožimo obed.

Z ananasovim sokom lahko tudi učinkovito odstranimo starostne pege, ki se pojavijo na zunanji strani rok.

Če povzamemo, ananas za nas skrbi tako navznoter kot navzven. Z nekaj rezinami tega slastnega sadeža boste poskrbeli za učinkovito zaščito pred prostimi radikali, spodbudili prebavo, pospešili metabolizem ter nahranili tudi svoje lase, nohte in kožo.

Kako izbrati primeren sadež

Ko kupujemo ananas, izberemo napet sadež, ki je težak za svojo velikost, njegovi listi pa so sveži in togi. Zrelost sadeža preverimo tako, da nežno potegnemo enega od spodnjih listov. Če se zlahka odtrga, potem je ananas primerno zrel. Izogibajmo se medlim, obtolčenim ali uvelim sadežem z rjavečimi listi. Celega ananasa ne hranimo v hladilniku, načet sadež pa porabimo v treh do štirih dneh.


Sadna solata z ananasom

Ananas in priprava

Ananas največkrat uživajmo kar surovega, saj je tak nadvse slasten in odličen. Lahko ga narežemo na kocke ali kolobarje. Kot zanimivost lahko povemo, da okus svežega ananasa zelo poudari ščepec sveže zmletega popra.

Ananas se sicer odlično ujema s praktično vsem sadjem. Če želimo svoje goste malce presenetiti, lahko polovici ananasa izdolbemo, potem pa ju napolnimo z drugim sadjem in sadno solato postrežemo v popolnoma naravni »posodi«.

Ananasa sicer lahko tudi podušimo, ocvremo v hrustljave ocvrtke, iz njega pa lahko pripravimo tudi okusna nabodala, ki jih spečemo na žaru.

K ananasu se odlično podajo nekoliko bolj eksotični okusi, na primer ingver, vanilja, piment, kokos in rum. Zagotovo vsi poznate znamenito pina colado – koktajl iz ananasa, kokosa in ruma.


Ker ima ananas prijeten sladko-kisel okus, je odličen tudi pri pripravi slanih jedi. Odlično se na primer poda k svinjini ali šunki, pa tudi k perutnini, jagnjetini in ribam, nepogrešljiv pa je predvsem v pikantnih jedeh in curryjih.

Ananas lupimo šele po tem, ko smo ga razrezali na debele prečne kolobarje ali na četrtine. Luske lahko preprosto oluščimo vsako posebej, nato pa iz sredine izrežemo še trši stržen. Ananas nato le še narežemo na majhne koščke in razvajanje naših okušalnih brbončic se lahko začne.

VEČ VSEBIN: