Ameriški slamnik je nepogrešljiv v času gripe in prehladov

Že Indijanci so vedeli, da ima ameriški slamnik ali ehinaceja zdravilni učinek. To rastlino še danes s pridom uporabljamo za preprečevanje in zdravljenje bakterijskih in virusnih okužb. Ameriški slamnik dokazano krepi imunski sistem in deluje tako preventivno kot kurativno. Njegovo tinkturo lahko pripravimo tudi sami.


Ameriški slamnik

V jesenskem in zimskem času nam zaradi nižjih temperatur hitro pade odpornost, zato postanemo bolj dovzetni za okužbe z virusi in bakterijami. Pred tem nas lahko učinkovito zaščiti redno uživanje pripravkov iz ameriškega slamnika. Uživamo ga v obliki tinkture, kapsul, tablet, prevretka ali sirupa.

Učinek ehinaceje na zdravje je znanstveno potrjen – ugotovljeno je bilo, da ta rastlina spodbuja delovanje belih krvničk, ki so zadolžene za uničevanje škodljivih mikroorganizmov. Ameriški slamnik se še posebej dobro odreže pri odpravljanju vzrokov in zdravljenju že razvitih okužb dihal in sečil, alergij, astme in herpesa. Uspešno odpravlja tudi utrujenost. Uživamo ga lahko tudi ob jemanju antibiotikov.

Čeprav je jemanje ameriškega slamnika praktično nenevarno, se pred začetkom njegovega uživanja posvetujte z zdravnikom. Praviloma ga jemljemo največ osem tednov naenkrat. Z uživanjem lahko prenehamo že prej, ko izginejo simptomi prehladnega obolenja. Ameriškega slamnika ne bi smeli uživati bolniki z multiplo sklerozo, matere, ki dojijo, in nosečnice.


Domača tinktura

Dvesto gramov posušenega ameriškega slamnika v steklenici prelijemo s 70-odstotnim alkoholom. Dve minuti močno stresamo, nato pa dva tedna hranimo na hladnem in temnem mestu. Steklenico dobro pretresemo vsak drugi dan. Tinkturo uživamo, ko zbolimo za prehladom ali gripo. V prvih dneh bolezni dnevno uživamo 60 kapljic tinkture zmešane z vodo. Ko se stanje nekoliko izboljša, odmerek prepolovimo.

Ste vedeli, da …?

  • Če pripravke iz ameriškega slamnika uživamo preventivno v času prehladnih obolenj, prepolovimo možnost, da bi zboleli.
  • Ameriški slamnik je še posebej učinkovit pri preprečevanju razmnoževanja oziroma ubijanju treh vrst bakterij, ki so odgovorne za okužbe na zgornjih dihalih.
  • Študije so pokazale, da je najučinkovitejši ameriški slamnik v obliki alkoholnega izvlečka (tinkture).

VEČ VSEBIN: