Ali škodujete svojim nohtom?

Če pri odstranjevanju laka ali pri drugih storitvah za urejanje nohtov občutite bolečino, pomeni, da so vaši nohti poškodovani do te mere, da ne delujejo več kot učinkovita zaščita živcev.


Poškodovani nohti

Povrhnjica nohta ščiti občutljive živce

Tako kot lasje imajo tudi nohti zgornjo plast iz roževine, ki je mrtvo tkivo, zato nas striženje las in nohtov ne boli. Pod roževino pa se nahaja občutljivo omrežje živcev in malih krvnih žil. Zgornja plast vašega nohta je pravzaprav ščit, ki deluje kot ovira med okolico in temi občutljivimi živci in žilami. Če pri odstranjevanju laka ali pri kateri koli storitvi za urejanje nohtov čutite bolečino, pomeni, da so vaši nohti poškodovani do te mere, da ne delujejo več kot učinkovita zaščita živcev.

Prepogosti postopki uničujejo zaščito

Prepogosta manikira, lakiranje nohtov ali postopki, kot so umetno podaljševanje nohtov z gelom ali akrilom, lahko vodijo do tanjšanja in slabljenja nohtov. To pomeni, da je vaš noht namesto trdni lupini, ki ščiti pred zunanjimi dejavniki, podoben ovijalnemu papirju, ki ne nudi ustrezne zaščite.

Najbolj problematično je podaljševanje nohtov z gelom

Pri urejanju nohtov z gelom je največja težava groba priprava in čiščenje nohta, ta postopek pa poškoduje noht in tkivo pod njim, ter lahko razdraži ali poškoduje tkiva okoli nohta. Težavo predstavlja tudi odstranjevanje gel laka. Izdelovalci gel lakov namreč za odstranjevanje priporočajo namakanje nohta v odstranjevalcu, ki vsebuje aceton. V praksi se ta priporočila pogosto ne upoštevajo, in velikokrat, v želji po hitrejši odstranitvi laka, pride do grobega piljenja lahka iz nohtov, s čimer se noht lahko poškoduje. Škodljiv je tudi aceton, saj lahko razdraži noht in kožo okoli nohta, kar lahko pripelje do bolečin.


Priporočljivo je, da nohtom včasih pustite dihati

Povrhnjica nohta je pomembna aktivna zaščita, ki hkrati izmenjuje kisik, vodo in hranila. Zato je priporočljivo, da včasih nohtom privoščite premor med tretmaji, dlje kot lahko zdržite brez laka, bolj zdravi bodo vaši nohti. Poskrbite tudi, da boste redno skrbele za navlaženost svojih nohtov, saj lahko veliko težav z nohti povzroči tudi njihova izsušenost.

VEČ VSEBIN: