Ali pri jedi kopiramo osebo, s katero jemo?

Se kdaj sprašujete, zakaj v družbi določene osebe pojeste cel 3-hodni meni, v družbi nekoga drugega pa si privoščite zgolj solato? Manj pojemo, če jemo v družbi nekoga, ki tudi sam je malo, pravijo avstralski raziskovalci.


Kopiranje pri jedi

Ko oseba, s katero smo za mizo, je hrano v manjših porcijah, tudi mi pojemo manj, kot če bi za mizo sedeli sami, kažejo rezultati raziskave, opravljene na Univerzi South Wales v Sydneyu. Ko jemo v družbi oziroma smo pri jedi v stiku z drugo osebo, raje pogledujemo na njen krožnik in se ravnamo po njenem stilu prehranjevanja kot pa poslušamo sebe in svoj želodec. Ta pojav ni odvisen od telesne teže osebe, s katero jemo oziroma katere krožnik si ogledujemo, in od tega, ali je hrana na njenem krožniku zdrava ali nezdrava, so še ugotovili raziskovalci. Ljudje, udeleženi v raziskavi, so s kopiranjem včasih šli tudi do te mere, da so oponašali mimiko osebe, ki je pojedla manj – tudi če te osebe v nekem trenutku ni bilo več za mizo.

»Papiga« efekt

Ženske kopirajo stil prehranjevanja pogosteje kot moški, so ugotovili raziskovalci s sydneyske univerze. Dodajajo tudi, da so starejši bolj otroci posnemali prehranjevanje odraslih kot mlajših otrok – kar kaže na to, da je takšno »socialno kopiranje« ali »papiga efekt« naučen. Ko je opazovanec jedel v družbi nekoga, ki si je svoj krožnik napolnil, je tudi sam pojedel več kot bi sicer.

Raziskovalci psihologije hranjenja sicer ugotavljajo tudi, da več pojemo ob gledanju akcijskih filmov in da otroci pojejo več sadja in zelenjave, če imajo glavni odmor v šoli pred kosilom.


VEČ VSEBIN: