Ali beta-karoten res škodi kadilcem?

Nekatere študije so pokazale, da so kadilci, ki so uživali dodatke beta-karotena, pogosteje zboleli za rakom.


Betakaroten in kajenje

Je povečam vnos tega provitamina lahko nevaren za kadilce?

Beta-karoten je provitamin A, iz katerega v telesu nastane vitamin A – antioksidant, ki krepi imunski sistem, obnavlja celice, ščiti kožo pred škodljivimi UV-žarki ter skrbi za dober vid in lepo kožo. Beta-karoten se nahaja v sadju in zelenjavi rdeče-oranžne in zelene barve, kot so paradižnik, korenček, papaja, mango, ohrovt, špinača, rabarbara in marelice. Največ beta-karotena imata vietnamski gac in surovo palmovo olje.

Beta-karoten dobro vpliva na bivše kadilce

Dve študiji sta pokazali, da vnos beta-karotena s prehranskimi dopolnili povečuje možnost za nastanek raka pri kadilcih. Vendar to ne velja za vse kadilce – tveganje za nastanek te bolezni se je po rezultatih teh študij namreč povečalo zgolj pri strastnih kadilcih. Kaj pa bivši kadilci? Pri tistih, ki so opustili kajenje in jemali beta-karoten, sta študiji pokazali, da se je tveganje za nastanek raka celo zmanjšalo za petino.

Kadilci naj ga raje uživajo s hrano

Za kadilce se priporoča, da uživanje sintetičnega beta-karotena raje zamenjajo s hrano, bogato s tem provitaminom – vsaj do takrat, ko učinkovanje te sestavine nanje ne bo podrobneje raziskano. V Italiji, kjer pojejo štirikrat več sadja in zelenjave kot v Angliji, je kljub enakemu številu kadilcev desetkrat manj raka na pljučih.


Nekadilci in beta-karoten

Zelo veliko število študij, nad petdeset, je pokazalo, da uživanje prehranskih dodatkov beta-karotena ni povečalo tveganja za raka pri nekadilcih – mnoge študije so pokazale celo, da se je tveganje zmanjšalo. Seveda pa je najbolj priporočljivo uživati raznovrstno sadje in zelenjavo, s katerima bomo poleg provitamina A v telo vnesli še številne druge zdrave rastlinske snovi, ki učinkoviteje varujejo celice kot zgolj posamezen vitamin, ki ga dobimo s prehranskim dopolnilom.

VEČ VSEBIN: