Ajurveda – Dober avtomobil ali zdravo telo?

Pojem sreče v ajurvedskem nauku se bistveno razlikuje od pojmovanja sreče, ki ga imamo v zahodnem svetu. Seveda je zdravje tudi za nas vrednota, vendar so materialne dobrine, kot je denar, hiša in avtomobil, pomembnejše. Čeprav se tudi pri nas vedno več ljudi odloča za ajurvedsko metodo zdravljenja, ki se posveča predvsem preventivi, je naša mentaliteta še vedno zelo zahodnjaška. Prioritete si lahko izberete sami, jih spremenite in življenje oblikujete tako, kot si želite vi.


Ajurveda je kombinacija zdravega telesa, uma in duha

Ajurveda je sestavljena iz besed »ajus«, ki pomeni življenje, in »vis«, ki pomeni znanje. Njeno bistvo je ohranjanje in obnavljanje popolnega zdravja telesa, uma in duha, ki v tej indijski zdravilni metodi tvorijo celoto.

Aurveda za zdravje telesa in duha

Začetek vseh medicinskih znanosti

Danes ajurvedo izvajajo predvsem v Indiji in na Šrilanki, zaradi starodavne tradicije pa lahko domnevamo, da je ta zdravstvena metoda začetek vseh medicinskih znanosti.

Cilj ajurvede je doseči dolgo življenje brez bolezni in trpljenja ter širiti zavest in duhovno rast. Pravi, da je človek zdrav, ko prepozna nered v svojem telesu in poskuša znova vzpostaviti red. Po starodavnem indijskem nauku lahko trajno zdravje doseže prav vsakdo, ki upošteva zdrav način življenja. To zajema pravilno prehrano, samospoznanje, širjenje zavesti in spoštovanje zakonov narave.


Najdite ravnotežje v telesu

S pomočjo ajurvede se lahko naučite prepoznati dejavnike, ki nastanejo zaradi neustrezne prehrane ali stresa in povzročijo neravnotežje v telesu. Ko telo doseže popolno ravnotežje, je ves trud poplačan. Občutljivejši kot so naši čuti, bolje vemo, kaj nam koristi in kaj škodi. Če zaupamo svojim čutom, na primer okusu in vonju, bomo živeli bolj zdravo, saj naše telo dobro ve, kaj v določenem trenutku najbolj potrebuje, kar nas uči tudi ajurveda.

Vedno glejte pozitivno

Vsak delček v vesolju, tudi človek, je napolnjen z energijo. Smo skupek nihajočih energij, ki se nenehno spreminjajo. Ajurvedski nauk pravi, da moramo živeti tako, da bo vsaka sprememba na nas vplivala pozitivno, kar pomeni, da moramo ves čas ohranjati energijsko ravnotežje.

Kaj je torej najbolj pomembno?

Vaše zdravje. In nič drugega. Prehrana, gibanje, pozitivna naravnanost, skrb za lepoto in pravilne prioritete v vašem življenju vam bodo vsakič znova lepšale vsakdan. Po ajurvedskem nauku je smisel življenja v doseganju kreposti, polnosti, radosti in odrešitve. Te vrednote lahko dosežete le, če sta zdrava tako vaše telo kot duh. Najdite svoje ravnotežje, s čimer boste izžarevali vso svojo mladostnost, ki jo imate v sebi.

VEČ VSEBIN: